Оцінка варіабельності серцевого ритму у жінок при екстракорпоральному заплідненні - Лецин, Денис Валерійович (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Варіабельність серцевого ритму − це реакція цілісного організму людини на різноманітні впливи зовнішнього і внутрішнього середовищ. В основі лежить складний, багаторівневий і різноспрямований механізм взаємодії вегетативної та серцево-судинної систем. Застосування оцінки варіабельності серцевого ритму дозволяє оцінити адаптаційно-компенсаторні механізми організму людини і виділити групу ризику по напруженню регуляторних систем, з вираженою дизадаптацією, аж до появи патологічних станів, в тому числі і в репродуктивній сфері жінок