Впровадження та оцінка ефективності програми медико-психологічної корекції, щодо зниження частоти акушерських і перинатальних ускладнень - Сюсюка, Володимир Григорович; Комарова, О. В.; Пейчева, О. В.; Аверченко, Е. Г.; Сюсюка, В. Г.; Комарова, Е. В.; Пейчева, Е. В.; Аверченко, Е. Г.; Syusyuka, V. G.; Komarova, E. V.; Peycheva, E. V.; Averchenko, E. G. (My University, 2016)
Мета роботи – впровадити та оцінити ефективність програми медико-психологічної корекції, щодо зниження частоти акушерських та перинатальних ускладнень. Контингент обстежених і методи дослідження. Обстежено 125 вагітних у II та III триместрах. І група – 28 вагітних із середнім та високим рівнем ситуативної тривожності (СТ), які взяли участь у комплексній програмі медико-психологічної корекції. II група – 62 вагітні, які відмовилися від участі у програмі медико-психологічної корекції. До контрольної групи включені 29 вагітних з рівнем тривожності 30 балів і нижче, що характеризує низький рівень СТ. Критерієм виключення були важкі соматичні захворювання, а також виключені 6 вагітних (4,8%) з дисгармонічним типом ставлення до соматичної хвороби. Індивідуально-психологічні особливості вагітних та їх психоемоційний стан оцінювали з використанням комплексу психодіагностичних методів. Цель работы – внедрить и оценить эффективность программы медико-психологической коррекции в снижении частоты акушерских и перинатальных осложнений. Контингент обследованных и методы исследования. Обследовано 125 беременных во II и III триместрах. I группа – 28 беременных со средним и высоким уровнем ситуативной тревожности (СТ), которые приняли участие в комплексной программе медико-психологической коррекции. II группа – 62 беременные, которые отказались от участия в программе медико-психологической коррекции. В контрольную группу включены 29 беременных с уровнем тревожности 30 баллов и ниже, характеризующий низкий уровень СТ. Критерием исключения были тяжелые соматические заболевания, а также исключены 6 беременных (4,8%) с дисгармоничным типом отношения к соматической болезни. Индивидуально-психологические особенности беременных и их психоэмоциональное состояние оценивали с использованием комплекса психодиагностических методов. Object of the work – implement and evaluate the effectiveness of the program of medical and psychological correction in reducing the frequency of obstetric and perinatal complications. Group of examined women and methods of investigations. 125 pregnant women were examined in ІІ and ІІІ trimesters. Group І – is 28 pregnant women with middle and high level of the state anxiety (SA) who participated in complex program of medical and psychological correction. Group ІІ – is 62 pregnant women who refused to participate in medical and psychological correction. Control group included 29 pregnant women with anxiety level of 30 points and lower which characterizes low level of the SA. Exclusion criteria were severe somatic diseases, and excluded 6 pregnant women (4.8%) with the type of disharmonious relationships to physical illness. Individual and psychological features of pregnant women and their psychological and emotional state were investigated by means of set of psychological and diagnostic methods.
Внедрение и оценка эффективности программы медико-психологической коррекции в снижении частоты акушерских и перинатальных осложнений
Introduction and estimation of efficiency of medical and psychological correction program as to decreasing the occurence rate of obstetric and perinatal complications
Keywords: вагітність; психоемоційний стан; медико-психологічна корекція; акушерські та перинатальні ускладнення; беременность; психоэмоциональное состояние; медико-психологическая коррекция; акушерские и перинатальные осложнения; pregnancy; psychoemotional state; medical and psychological correction; obstetric and perinatal complications