Результати застосування передконцепційної профілактики антенатальної загибелі плоду мультифакторної природи - Нікогосян, Л. Р. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Обстежені 279 жінок, які в анамнезі мали репродуктивні втрати (антенатальна загибель плоду, спонтанні аборти, мертвонародження, аборт, що не відбувся) та синдром затримки росту плоду. Частота мутантних алелів eNOS3 a/a склала 33,3%, eNOS3 a/b – 35,8% випадків. Застосування стандартної терапії і запропонованих лікувально-профілактичних заходів на фоні передконцепційної підготовки знизило кількість загрози переривання вагітності, передчасних пологів в 1,4 рази, синдрому затримки росту плоду, плацентарної дисфункції – у 16,8 та 6,2 раз відповідно, частоти маловоддя, багатоводдя, антенатального дистресу плоду – у 2,8 рази, локалізації плаценти у нижньому сегменті – у 1,7 рази. Порушення матково-плацентарного, плодово-плацентарного кровотоку виявлено у 8,6% групи порівняння. Обследованы 279 женщин, которые в анамнезе имели репродуктивные потери (антенатальная гибель плода, спонтанные аборты, мертворождения, несостоявшийся аборт) и синдром задержки роста плода. Частота мутантных аллелей enos3 a/a составила 33,3%, enos3 a/b – 35,8% случаев. Применение стандартной терапии и предложенных лечебно-профилактических мер на фоне предконцепционной подготовки снизило количество угрозы прерывания беременности, преждевременных родов в 1, 4 раза, синдрома задержки роста плода, плацентарной дисфункции – в 16,8 и 6,2 раз соответственно, частоты маловодия, многоводия, антенатального дистресса плода в – 2,8 раза, локализации плаценты в нижнем сегменте – в 1,7 раза. Нарушение маточно-плацентарного, плодо-плацентарного кровотока отмечено у 8,6% группы сравнения. 279 women with reproductive losses in anamnesis (antenatal death of fetus, spontaneous abortions, stillbirth, attempted abortion) and syndrome of fetus growth inhibition are examined. Frequency of mutant alel eNOS3 a/a was 33,3%, eNOS3 a/b – 35,8% cases. Application of standard therapy and offered therapeutic-prophylaxis measures on a background of pre-conception preparation reduced the amount of miscarriage threat, premature births in 1,4 times, syndrome of fetus growth inhibition, placenta disfunction in 16,8 and 6,2 times accordingly, frequency of oligoamnios, hydramnion, antenatal distress of fetus in 2, 8 times, localizations of placenta in a lower segment in 1, 7 times. Violation of uterus-placental, fetus-placental blood stream observed in 8,6% group of comparison.
Keywords: передконцепційна профілактика; антенатальна загибель плоду; предконцепционная профилактика; антенатальная гибель плода; pre-conception prophylaxis; antenatal death of fetus