Вплив рівнів інтерлейкіну-2 на параметри врутрішньосерцевої гемодинаміки у дітей з двостулковим аортальним клапаном серця - Каменщик, Андрій Володимирович; Каменщик, А. В.; Kamenshchyk, A. V. (ЗМАПО, 2016)
Інтерлейкін-2 (IL-2) є ключовим цитокіном імунної відповіді, одним з регуляторів активності якого є нуклеарні фактори активованих Т-клітин (NFATC), що також приймають участь у гіпертрофії міокарду та формуванні серцевих клапанів. Роботами багатьох авторів була продемонстрована участь цього цитокіну у структурно-функціональних змінах міокарду хворих з серцевою недостатністю та при вроджених вадах серця. Мета роботи: Визначення сироваткових рівнів рівнів IL-2 у дітей з двостулковим аортальним клапаном серця (ДАК), та встановлення взаємозв’язків концентрацій цього цитокіну із параметрами внутрішньосерцевої гемодинаміки. Матеріали та методи. У 31 дитини з діагностованим за допомогою доплерехокардіографії двостулковим аортальним клапаном серця та у 20 дітей контрольної групи імуноферментним методом були визначені сироваткові рівні IL-2 та методом кореляційного аналізу встановлені взаємозв’язки цього цитокіну з параметрами внутрішньосерцевої гемодинаміки. Результати та обговорення. У дітей з ДАК було встановлена тенденція до збільшення сироваткових концентрацій IL-2 та виявлені унікальна достовірна від’ємна кореляція з кінцевим систолічним розміром лівого шлуночка та відповідні позитивні кореляції з параметрами кровообігу на клапанах аорти та легеневої артерії. Висновки. Отримані дані мають предикативне значення щодо ранньої діагностики гіпертрофії міокарду у дітей з ДАК. Интерлейкин-2 (IL-2) является ключевым цитокином иммунного ответа, одним из регуляторов активности которого являются нуклеарные факторы активированных Т-клеток (NFATC), которые также принимают участие в развитии гипертрофии миокарда и формировании клапанов сердца. Работами многих авторов было продемонстрировано участие этого цитокина в структурно-функциональных изменениях миокарда больных с сердечной недостаточностью и при врожденных пороках сердца. Цель работы: Определение сывороточных уровней уровней IL-2 у детей с двустворчатым аортальным клапаном сердца (ДАК), и выявление взаимосвязей концентраций этого цитокина с параметрами внутрисердечной гемодинамики. Материалы и методы. У 31 ребенка с диагностированным с помощью допплерэхокардиографии двустворчатым аортальным клапаном сердца и у 20 детей контрольной группы иммуноферментным методом были определены сывороточные уровни IL-2 и методом корреляционного анализа установлены взаимосвязи этого цитокина с основными параметрами внутрисердечной гемодинамики. Результаты и обсуждение. У детей с ДАК была установлена тенденция к увеличению сывороточных концентраций IL-2 и выявлены уникальная достоверная отрицательная корреляция с конечным систолическим размером левого желудочка и соответствующие положительные корреляции с параметрами кровотока на клапанах аорты и легочной артерии. Выводы. Полученные данные имеют предикативной значение для ранней диагностики гипертрофии миокарда у детей с ДАК. Introduction: Interleukin-2 (IL-2) is a key cytokine of immune response which regulates by the nuclear factors of activated T cells (NFATC) is also involved both in the formation of myocardial hypertrophy and heart valves. Many studies have demonstrated that this cytokine involved in the structural and functional changes in the myocardium of patients with heart failure and in congenital heart defects. The aim of the study: Detection of IL-2 serum levels in children with bicuspid aortic valve o (BAV) and establishing the relationships of this cytokine concentration to the parameters of intracardiac hemodynamics. Materials and methods. In 31 children with BAV is diagnosed using the dopplerechocardiography and in 20 children of the control group the serum levels of IL-2 by ELISA were detected and by correlation analysis the relationships of this cytokine with intracardiac hemodynamic parameters were established. Results and discussion. In children with BAV the tendency to an increasing of IL-2 serum concentrations was established and unique significant negative correlation to the left ventricle systolic volume and correspondent positive correlations to the parameters of blood flow on aortic and pulmonary artery valves has revealed. Conclusion. The obtained data has the predicative importance for early diagnosis of myocardial hypertrophy in children with BAV.
Влияние уровней интерлейкна-2 на параметры внутрисердечной гемодинамики у детей с двухстворчатым аортальным клапаном сердца
The interleukin-2 influence on the parameters of intracrdiac hemodynamics in children with bicuspid aortic valve
Keywords: діти; двостулковий аортальний клапан; інтерлейкін-2; внутрішньосерцева гемодинаміка; дети; двустворчатый аортальный клапан; интерлейкин-2; внутрисердечная гемодинамика