Особливості клінічного перебігу хронічної серцевої недостатності ішемічного генезу на фоні цукрового діабету 2 типу - Сиволап, Віталій Вікторович; Колесник, Михайло Юрійович (Запорізький державний медичний університет, 2009)
Досліджено особливості клінічного перебігу хронічної серцевої недостатності ішемічного генезу у 65 хворих на фоні цукрового діабету 2 типу. Хворі на серцеву недостатність у поєднанні з цукровим діабетом частіше скаржаться на прискорене серцебиття. У них вірогідно частіше зустрічається набухання та пульсація яремних вен, вище індекс маси тіла та рівень систолічного, пульсового та середнього артеріального тиску. It was investigated the clinical features of ischemic chronic heart failure in 65 patients with diabetes mellitus. These patients suffer more from palpitation. They have statistically significant higher frequency of positive jugular pulse, increased body mass index and level of systolic, pulse and average blood pressure.
Keywords: хронічна серцева недостатність; ішемічна хвороба серця; цукровий діабет 2 типу; особливості клінічного перебігу; chronic heart failure; coronary heart disease; diabetes mellitus; clinical signs