Оцінка постнатального росту новонароджених з низькою вагою, які потребували тривалої інтенсивної терапії - Газін, О. М.; Богдан, І. І. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Мета роботи: вивчити результати фізичного росту новонароджених з низькою вагою, які отримували клінічне харчування в комплексі інтенсивної терапії, з вмістом основних нутрієнтів згідно існуючих рекомендацій. Матеріали та методи. Проведено ретроспективне контрольне дослідження 37 новонароджених, які отримували клінічне харчування, та лікування у зв'язку із захворюваннями перинатального періоду у відділенні інтенсивної терапії. Групу дослідження склали малюки, які одержували нутритивну підтримку у відділенні інтенсивної терапії в 2015 році згідно Європейських рекомендацій з харчування передчасно народжених дітей 2010 року (C. Agostoni et al, 2009). Термін гестації при народженні склав 28,89/27-29 тижнів (Середнє/межквартільний діапазон), а вага 1195,73 ± 362,82г. Продовженої ШВЛ (>72 годин) потребували 36(97,3%) немовлят. Вивчали загальноклінічні показники, визначали рівень сечовини, загального білка, глюкози в плазмі крові (автоматичний аналізатор). Оцінку темпів постнатального розвитку проводили з використанням діаграм фізичного розвитку передчасно народжених дітей (Fenton, 2013). Темпи розвитку оцінювали щотижня. Остаточною оцінкою вважали показники ваги, росту та окружності головки після досягнення 36 тижнів постменструального віку, які відповідали перцентільним кривим. Статистична обробка матеріалу проведена в програмі Statistica.
Keywords: тези доповідей