Дослідження вмісту карбонових кислот у траві грициків звичайних (Сapsella bursa-pastoris (L.) Medik.) - Смойловська, Галина Павлівна; Малюгіна, Олена Олександрівна; Єренко, Олена Костянтинівна; Хортецька, Тая Володимирівна; Smoilovska, H. P.; Maliuhina, O. O.; Yerenko, O. К.; Khortetska, T. V.; Смойловская, Г. П.; Малюгина, Е. А.; Еренко, Е. К.; Хортецкая, Т. В. (My University, 2022)
Метою роботи було вивчення якісного складу та кількісного вмісту карбонових кислот у траві Capsella bursa-pastoris (L.) Medik. методом хромато-мас-спектрометрії. Для дослідження використовували траву грициків звичайних, що була зібрана у період цвітіння. Якісний аналіз на вміст органічних кислот здійснювали методом тонкошарової хроматографії. Ідентифікацію та кількісний вміст карбонових кислот визначали методом хромато-мас-спектрометрії на хроматографі Agilent Technology 6890N із мас-спектрометричним детектором 5973N. У траві грициків ідентифікували 33 карбонові кислоти – 14 органічних і 19 жирних кислот. Загальний вміст органічних кислот становить 8 041,60 ± 84,00 мг/кг із переважанням кислот аліфатичного ряду (лимонної, яблучної, фумарової та бурштинової). Жирнокислотний комплекс трави грициків звичайних представлено 11 насиченими і 9 ненасиченими жирними кислотами. Сумарний вміст жирних кислот становив 21 161,90 ± 256,45 мг/кг, з яких частка ненасичених кислот суттєво вища, ніж насичених. Домінуючими є ліноленова, лінолева та пальмітинова кислоти. Одержані результати дають можливість прогнозувати антиоксидантну та протизапальну активність лікарських рослинних засобів на основі сировини грициків звичайних. The aim of the study was to study the qualitative composition and quantitative content of carboxylic acids in the herb of Capsella bursa-pastoris (L.) Medik. by chromato-mass spectrometry. For the study, we used the herb of Capsella bursa-pastoris (L.) Medik., which was collected during flowering period. Qualitative analysis of the content of organic acids was carried out by thin layer chromatography. Identification and quantitative content of carboxylic acids were performed by chromato-mass spectrometry on an Agilent Technology 6890N chromatograph with a mass spectrometric detector 5973N. 33 carboxylic acids were identified in the herb of Capsella bursa-pastoris – 14 organic and 19 fatty acids. The total content of organic acids is 8 041.60 ± 84.00 mg/kg with a predominance of aliphatic acids (citric, malic, fumaric and succinic). The fatty acid complex of the Capsella bursa-pastoris herb is represented by 11 saturated and 9 unsaturated fatty acids. The content of total fatty acids was 21 161.90 ± 256.45 mg/kg, of which the proportion of unsaturated acids is significantly higher than saturated. Linolenic, linoleic, palmitic acidsare dominant. The obtained resultsmake it possible to predict the antioxidant and anti-inflammatory activity of herbal medicines based on the raw materials of Capsella bursa-pastoris. Целью работы было изучение качественного состава и количественного содержания карбоновых кислот в траве Capsella bursa-pastoris (L.) Medik. методом хромато-масс-спектрометрии. Для исследования использовали траву пастушьей сумки обыкновенной, собранную в период цветения. Качественный анализ на содержание органических кислот осуществляли методом тонкослойной хроматографии. Идентификацию и количественное содержание карбоновых кислот определяли методом хромато-масс-спектрометрии на хроматографе Agilent Technology 6890N с масс-спектрометрическим детектором 5973N. В траве пастушьей сумки идентифицировали 33 карбоновые кислоты – 14 органических и 19 жирных кислот. Общее содержание органических кислот составляет 8 041,60 ± 84,00 мг/кг с преобладанием кислот алифатического ряда (лимонной, яблочной, фумаровой и янтарной). Жирнокислотный комплекс травы пастушьей сумки представлен 11 насыщенными и 9 ненасыщенными жирными кислотами. Суммарное содержание жирных кислот составляло 21 161,90 ± 256,45мг/кг, из которых доля ненасыщенных кислот существенно выше, чем насыщенных. Доминирующими являются линоленовая, линолевая и пальмитиновая кислоты. Полученные результаты дают возможность прогнозировать антиоксидантную и противовоспалительную активность лекарственных растительных средств на основе сырья пастушьей сумки.
Study of the content of carbonic acids in the herbs of Capsella bursa-pastoris (L.) Medik
Изучение содержания карбоновых кислот в траве пастушьей сумки (Capsella bursa-pastoris (L.) Medik)
Смойловська Г. П. - https://orcid.org/0000-0002-6272-2012); Малюгіна О. О. - https://orcid.org/0000-0002-4909-4250); Єренко О. К. - https://orcid.org/0000-0003-1502-6281); Хортецька Т. В. -https://orcid.org/0000-0001-7344-5295)
Keywords: Capsella bursa-pastoris (L.) Medik; жирні кислоти; органічні кислоти; хромато-мас-спектрометрія; fatty acids; organic acids; chromatо-mass spectrometry; жирные кислоты; органические кислоты; хромато-масс-спектрометрия