Взаємозв'язок добового профілю артеріального тиску I рівня уротензину II у хворих на гіпертонічну хворобу ІІ стадії - Школовий, Василь Володимирович (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Артеріальна гіпертензія (АГ) - провідна причина серцево-судинної захворюваності та смертності і широко поширена в усьому світі. Етіологія АГ не до кінця з'ясована. Тому актуальним завданням сучасної кардіології є пошук нових факторів, які могли б впливати на перебіг і прогноз АГ. Мета: вивчити особливості добового профілю артеріального тиску (АТ) у пацієнтів на гіпертонічну хворобу ІІ стадії (ГХ ІІ ст.) в залежності від сироваткового рівня уротензина II (УТ II). Методи дослідження: Обстежено дві групи хворих на ГХ ІІ ст. 1-3 ступеня АГ у віці 30-73 років.