Сучасні погляди на функціональний стан, регуляторні механізми та клінічну значимість порушень венозного кровотоку в кардіології (огляд літератури) - Доценко, Сергій Якович (Запорізький державний медичний університет, 2008)
На підставі аналізу наукової літератури наведені сучасні погляди на фізіологічну роль венозних судин у системі кровообігу, механізми регуляції венозним кровотоком, клінічна значимість порушень в розвитку серцево-судинних захворювань та підходи до медикаментозної корекції. На основании анализа научной литературы приведены современные взгляды на физиологическую роль венозных сосудов в системе кровообращения, механизмы регуляции венозным кровотоком, клиническую значимость нарушений в развитии сердечно-сосудистых заболеваний и подходы к медикаментозной коррекции. On the basis of scientific literature analysis contemporary ideas on physiological role of veins in circulatory system, venous blood-flow regulatory mechanisms, clinical importance of its disturbances in cardiovascular diseases and choice of medical strategies are resulted.
Keywords: вени; венозна гемодинаміка; серцево-судинна система; вены; венозная гемодинамика; сердечно-сосудистая система.; veins; venous hemodynamic; cardiovascular system