Геопатогенні зони й онкологічна захворюваність населення - Гребняк, Микола Петрович; Кірсанова, Олена Валентинівна; Таранов, Володимир Володимирович; Hrebniak, M. P.; Kirsanova, O.V.; Taranov, V. V.; Гребняк, Н. П.; Кирсанова, Е. В.; Таранов, В. В. (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Мета роботи – встановлення впливу геопатогенної зони на онкологічну захворюваність населення. Матеріали та методи. Вивчили онкологічну захворюваність населення за 12-річний період. Основна група населення (149,6 тис.) мешкала на території Оріхово-Павлоградської шовної зони Українського кристалічного щита. Контрольна група населення (129,5 тис.) мешкала в Приазовській береговій рівнині. Оцінили відношення шансів (ОR), етіологічний ризик захворюваності (ЕF), відносний ризик із 95 % довірчим інтервалом. Статистичне опрацювання здійснили за допомогою пакета статистичного аналізу на базі Місrosoft Eхcel. Результати. Оріхово-Павлоградська шовна зона розривних порушень літосфери між Приазовським та Середньо-Дніпровським мікроконтинентами – потужна геомагнітна територія, специфічними ризиками якої є аномалії електропровідності, підвищені електромагнітні поля, радон. На підвищений ризик проживання в названій геопатогенній зоні вказують накопичення на розломних бар’єрах токсичних речовин (Zn, Cr, Ni, Co, Mo) і високоенергетичних флюїдів. У жителів шовної зони розривних порушень Українського кристалічного щита порівняно з контрольною зоною визначили вищу захворюваність на злоякісні новоутворення (368,7 вип./100 тис. проти 295,2 вип./100 тис.; р < 0,01). Проживання в геопатогенній зоні збільшує ризик онкозахворюваності в усього населення (ОR 1,4; 95 % СІ 1,1–2,2, р < 0,05), працездатних осіб (ОR 1,7; 95 % СІ 1,1–2,6, р < 0,05) і населення старшого віку (ОR 1,5; 95 % СІ 1,1–2,3, р < 0,05). Етіологічна частка геопатогенного фактора в розвитку онкозахворювань найбільша для працездатного населення (ЕF 32,7 %, 95 % СІ 28,1–44,2, р < 0,05). Висновки. Природні геологічні зони як фактор, що постійно впливає на організм людини, суттєво відрізняються за геофізичними й геохімічними властивостями. У шовній зоні Українського кристалічного щита порівняно з Приазовською береговою рівниною наявний вірогідно більший геопатогенний вплив. У ній зареєстрована вища захворюваність на злоякісні новоутворення як серед усього населення, працездатних осіб, так і серед населення старшого віку. The aim of the work is to establish the effect of a geopathogenic zone on the cancer incidence in the population. Materials and methods. Over a 12-year period, the oncological incidence in the population has been studied. The main group of the population (149.6 thousand) lives in the Orikhiv-Pavlograd suture zone of the Ukrainian crystalline shield. The control group of the population (129.5 thousand) lives in the Azov coastal plain. We evaluated the odds ratio (ОR), the etiological risk of morbidity (ЕF), and the relative risk with a 95 % confidence interval. Statistical processing was performed by means of the statistical analysis software package based on Microsoft Excel. Results. Orikhiv-Pavlograd suture zone with its discontinuous faults of the lithosphere between the Azov and Mid-Dnipro microcontinents is a powerful geomagnetic territory. Its specific risks include abnormal electrical conductivity, increased EMF, radon. An increased risk of living in the indicated geopathogenic zone is indicated by the accumulation of toxic substances (Zn, Cr, Ni, Co, Mo) and high-energy fluids on fault barriers. Residents of the suture zone of discontinuous faults of the Ukrainian crystalline shield compared with the control zone demonstrate a higher incidence of malignant neoplasms (368.7 cases/100 thousand against 295.2 cases/100 thousand; P < 0.01). Living in a geopathogenic zone increases the risk of cancer both among the entire population (OR 1.4; 95 % CI 1.1–2.2, P < 0.05), and for the employable (OR 1.7; 95 % CI 1.1–2.6, P < 0.05) and older (OR 1.5; 95 % CI 1.1–2.3, P < 0.05) citizens. The etiological share of the geopathogenic factor in the development of cancer is the largest in the employable population (EF 32.7 %, 95 % CI 28.1–44.2, P < 0.05). Conclusion. Natural geological zones as a constantly acting factor on the human body differ significantly in geophysical and geochemical properties. In the suture zone of the Ukrainian crystalline shield, compared with the Azov coastal plain, the geopathogenic influence is significantly higher. A higher incidence of malignant neoplasms both among the entire population, the employable population, and among the older age is recorded there. Цель работы – установление влияния геопатогенной зоны на онкологическую заболеваемость населения. Материалы и методы. Изучена онкологическая заболеваемость населения за 12-летний период. Основная группа населения (149,6 тыс.) проживала на территории Орехово-Павлоградской шовной зоны Украинского кристаллического щита. Контрольная группа населения (129,5 тыс.) проживала в Приазовской береговой равнине. Оценили отношение шансов (ОR), этиологический риск заболеваемости (ЕF), относительный риск с 95 % доверительным интервалом. Статистическую обработку выполнили с помощью пакета статистического анализа на базе Місrosoft Eхcel. Результаты. Орехово-Павлоградская шовная зона разрывных нарушений литосферы между Приазовским и Средне-Днепровским микроконтинентами – мощная геомагнитная территория, специфическими рисками которой являются аномалии электропроводности, повышенные электромагнитные поля, радон. О повышенном риске проживания в этой геопатогенной зоне указывают накопления на разломных барьерах токсичных веществ (Zn, Cr, Ni, Co, Mo) и высокоэнергетических флюидов. У жителей шовной зоны разрывных нарушений Украинского кристаллического щита по сравнению с контрольной зоной определили более высокую заболеваемость злокачественными новообразованиями (368,7 сл./100 тыс. против 295,2 сл. / 100 тыс.; р < 0,01). Проживание в геопатогенной зоне увеличивает риск онкозаболеваний у всего населения (ОR 1,4; 95 % СI 1,1–2,2, р < 0,05), трудоспособных лиц (ОR 1,7; 95 % СI 1,1–2,6, р < 0,05) и населения старшего возраста (ОR 1,5; 95 % СI 1,1–2,3, р < 0,05). Этиологическая доля геопатогенного фактора в развитии онкозаболеваний наибольшая для трудоспособного населения (ЕF 32,7 %, 95 % СI 28,1–44,2, р < 0,05). Выводы. Природные геологические зоны как постоянно действующий фактор на организм человека существенно отличаются по геофизическим и геохимическим свойствам. В шовной зоне Украинского кристаллического щита по сравнению с Приазовской береговой равниной геопатогенное влияние достоверно выше. В ней зарегистрирована более высокая заболеваемость злокачественными новообразованиями как среди всего населения, трудоспособных лиц, так и среди населения старшего возраста.
Geopathogenic zones and oncological morbidity of the population
Геопатогенные зоны и онкологическая заболеваемость населения
Гребняк М. П., - ORCID ID: 0000-0002-7720-6758; Кірсанова О. В. - ORCID ID: 0000-0001-5337-2439.
Keywords: фактори ризику; онкологія; захворюваність; risk factors; cancer; incidence; факторы риска; онкологи; заболеваемость