Результати оперативних втручань у жінок із рецидивом пролапсу заднього сегмента піхви - Банахевич, Р. М.; Барковський, Дмитро Євгенович; Барковский, Д. Е.; Banakhevich, R. M.; Barkovsky, D. E. (ЗДМУ, 2014)
Генітальний пролапс залишається доволі поширеним гінекологічним захворюванням. З метою оцінювання результатів хірургічного лікування рецидиву пролапсу заднього сегмента піхви і розробки способів профілактики ускладнень здійснили обстеження та лікування 44 жінок. Оцінювали результати використання різних видів синтетичних імплантатів. 26 хворим виконали трансвагінальний неофасціогенез із використанням імпланту, форму якого ми запропонували, у 18 пацієнток використовували імплант Prolift posterior™. Визначили, що інтраопераційні кровотечі при встановленні системи Prolift posterior™ спостерігали у 5,6% хворих, у групі порівняння – у 7,7% (p<0,05), великі підшкірні гематоми виявили у 88,7% і 15,4% пацієнток відповідно, поранення передньої стінки прямої кишки відзначено тільки в 1 (5,6%) випадку при використанні імпланту Prolift posterior™. Рецидивів після операцій із використанням синтетичних матеріалів в оперованому сегменті не було. Використання синтетичних імплантів запропонованої форми та систем Prolift posterior™ є ефективним методом для хірургічного лікування рецидиву пролапсу заднього сегмента піхви і може супроводжуватись рядом стандартних інтра- та післяопераційних ускладнень. Генитальный пролапс остается достаточно распространенным заболеванием. С целью оценки результатов хирургического лечения рецидива пролапса заднего сегмента влагалища и разработки способов профилактики осложнений провели обследование и лечение 44 женщин. Оценивали результаты использования различных видов синтетических имплантов. 26 больным проведен трансвагинальный неофасциогенез с использованием импланта предложенной нами формы, у 18 пациенток использовали имплант Prolift posterior™. Установили, что интраоперационные кровотечения при установке системы Prolift posterior™ наблюдали у 5,6% больных, в группе сравнения – у 7,7% (p<0,05), обширные подкожные гематомы обнаружили у 88,7% и15,4% больных соответственно, ранение передней стенки прямой кишки отмечено только в 1 (5,6%) случае при использовании импланта Prolift posterior™. Рецидивов после операций с использованием синтетических материалов в оперированном сегменте не было. Использование синтетических имплантов предложенной формы и систем Prolift posterior™ является эффективным методом для хирургического лечения рецидива пролапса заднего сегмента влагалища и может сопровождаться рядом стандартных интра- и послеоперационных осложнений. Aim. 44 women with recurrent genital prolapse of the posterior segment of the vagina were examined and treated. Results of different types of synthetic implants were evaluated. Methods and results. 26 patients underwent transvaginal mesh with implant. In 18 patients implant Prolift posterior™ was used. The paper presents the features of the application and possible complications of the use of synthetic implants to correct the fascial defects of the posterior vaginal wall. Intraoperative bleeding after Prolift posterior™ installing were observed in 5.6 % of patients, that was lower than in the control group –7,7% (p<0,05). Extensive subcutaneous hematoma was observed in 88,7% of patients after installation of the Prolift posterior™, in the comparison group – in 15,4% of patients. Wounding anterior rectal wall was observed only in 1 (5,6%) case when Prolift posterior™was installed. Conclusion. The analysis of the causes of postoperative complications and their prevention methods proposed. Recurrence after surgery with the use of synthetic materials in the operated segment was not observed.
Результаты оперативных вмешательств у женщин с рецидивом пролапса заднего сегмента влагалища
The result of surgical interventions in women with recurrent prolapse of the vagina posterior segment
Keywords: матки пролапс; рецидив; лікування; післяопераційні ускладнення; профілактика; лечение; послеоперационные осложнения; профилактика; Uterine Prolapse; Recurrence; Treatment; Postoperative Complications; Prevention