Маркери ремоделювання міокарда щурів при артеріальній гіпертензії та експериментальному цукровому діабеті: роль мітохондріальної дисфункції. - Колесник, Юрій Михайлович; Колесник, Михайло Юрійович; Абрамов, Андрій Володимирович; Колесник, Ю. М.; Колесник, М. Ю.; Абрамов, А. В.; Kolesnyk, Y. M.; Kolesnyk, M. Y.; Abramov, A. V. (My University, 2014)
Досліджували експресію кардіотрофіну-1, анексину V, тайтину та колагену I типу в міокарді щурів лінії Вістар (контроль), а також у щурів зі спонтанною гіпертензією та з експериментальним цукровим діабетом і без нього. На мітохондріях, ізольованих із тканини серця, вивчали проникність мітохондріальної пори під впливом Са2+. Встановлено, що у щурів зі спонтанною гіпертензією та супутнім діабетом питомий вміст кардіотрофіну-1, анексину V та колегену І типу у міокарді був достовірно вищим порівняно зі значеннями у контрольних щурів і щурів з гіпертензією без діабету, Питомий вміст тайтину був на 27 % нижчим у тварин з гіпертензією та діабетом, ніж у щурів зі спонтанною гіпертензією без діабету. Вказані зміни експресії кардіотрофіну-1, анексину V, тайтину та колегену І типу асоціювалися з найбільшою чутливістю мітохондріальної пори до Са2+ у щурів зі спонтанною гіпертензією та супутнім цукровим діабетом. Исследовали экспрессию кардиотрофина-1, аннексина V, тайтина и коллагена I типа в миокарде крыс линии Вистар (контроль), а также крыс со спонтанной гипертензией и экспериментальным сахарным диабетом и без него. В митохондриях, изолированных из ткани сердца, изучали проницаемость митохондриальной поры под воздействием Са2+. Установили, что у крыс со спонтанной гипертензией и сопутствующим диабетом удельное содержание кардиотрофина-1, аннексина V и коллагена I типа в миокарде было достоверно выше по сравнению с животными с нормальным артериальным давлением и крысами с гипертензией без диабета. Удельное содержание тайтина было на 27 % ниже у крыс с гипертензией и диабетом, чем у животных с гипертензией без диабета. Указанные изменения экспрессии кардиотрофина-1, аннексина V, тайтина и коллагена I типа ассоциировались с наибольшей чувствительностью митохондриальной поры к Са2+ у крыс со спонтанной гипертензией и сопутствующим сахарным диабетом. The expression of cardiotrophin-1, annexin V, titin and type I collagen was investigated in myocardium of normotensive Wistar rats and spontaneous hypertensive rats with and without experimental diabetes. The Ca2+-induced mitochondrial permeability transition pore was assessed in mitochondria isolated from rat hearts. The contents of cardiotrophin-1, annexin V and type I collagen in spontaneous hypertensive rats with diabetes were higher compared with that detected in the groups of normotensive rats and rats with diabetes. The cardiac titin level was 27 % lower in animals with hypertension and diabetes compared to spontaneous hypertensive rats without diabetes. The changes of cardiotrophin-1, annexin V, titin and type I collagen expression were associated with higher sensitivity of mitochondrial pore to Ca2+ in myocardium of spontaneous hypertensive rats with diabetes.
Маркеры ремоделирования миокарда у крыс при артериальной гипертензией и экспериментально сахарном диабете: роль митохондриальной дисфункции
Pathological remodeling of myocardium in spontaneous hypertensive rats with experimental diabetes mellitus: the role of mitochondrial dysfunction
Keywords: кардіотрофін-1; анексин V; тайтин; колаген I типу; мітохондріальна пора; міокард; щури; гіпертензія; цукровий діабет; кардиотрофин-1; аннексин V; тайтин; коллаген I типа; митохондриальная пора; миокард; крысы; гипертензия; сахарный диабет; cardiotrophin-1; annexin V; titin; type I collagen; mitochondrial pore; myocardium; rats; hypertension; diabetes mellitus