Клінічна характеристика хворих на негоспітальну пневмонію, що асоційована з коронавірусною інфекцією - Доценко, Сергій Якович; Кульбачук, О.С.; Соловйов, Олександр Володимирович; Dotsenko, S. Ya.; Kulbachuk, O. S.; Soloviov, O. V. (My University, 2025)
Наприкінці 2019 року в провінції Ухань (Китай) з’явився новий коронавірус (COVID-19). Згідно з першими звітами ця інфекція викликала появу клінічних проявів, подібних до важкого гострого респіраторного синдрому, (SARS-CoV). У подальшому, після низки досліджень, цей стан перейменували на SARS-CoV-2. Раніше коронавіруси не вважалися високопатогенними для людини до спалаху важкого гострого респіраторного синдрому у 2002 та 2003 роках у провінції Гуандун，Китай. Пандемія COVID-19 мала руйнівний вплив у глобальному масштабі, спричинивши значну захворюваність. Крім того, хворі на тяжку пневмонію поєднану з COVID-19 мають високу частоту тромботичних подій, що може призвести до значної захворюваності та смертність. Мета дослідження полягала в оцінці клінічних характеристик хворих на негоспітальну пневмонію, пов’язану з COVID- 19, у період з 2020 по 2023 рік. Об’єкт та методи. Дослідження охопило 104 пацієнтів віком від 46 до 75 років, які мали позитивний тест на SARS-CoV-2. Було сформовано дві групи – у першу групу увійшли 54 хворих на негоспітальну пневмонію з COVID-19, які потрапили у дослідження в 2020-2021 рр.; у другу групу – 50 пацієнтів, які проходили лікування з приводу негоспітальної пневмонії поєднаної з COVID-19 у 2022-2023 рр. У першій групі було 11 (20,4 %) вакцинованих осіб, у другій групі всі 50 пацієнтів пройшли вакцинацію. У всіх пацієнтів визначали основні клінічні характеристики при зборі анамнезу та обстежені. Результати. Виявлено, що клінічні прояви COVID-19 змінилися протягом досліджуваного періоду, зокрема, пацієнти, які пройшли вакцинацію, демонстрували меншу частоту певних симптомів, таких як аносмія, кашель і задишка. Статистичний аналіз скарг пацієнтів показав, що частота поширеності таких симптомів, як слабкість, напади ядухи, хрипи в грудях, нудота не мали достовірних відмінностей (p > 0,05) в обох групах. У першій групі аносмія достовірно зустрічалась частіше 10 (18,5 %) проти 2 (4,0 %) у другій групі (p < 0,05). Такі клінічні симптоми, як кашель 45 (83,3 %), задишка 48 (88,9 %), стискання в грудях 17 (31,5 %), озноб 8 (14,8 %), біль у м'язах 7 (13,0 %) мали достовірно більшу частку в першій групі проти другої групи (p < 0,05). Встановлено, що захворюваність на важкі форми пневмонії зменшилася завдяки вакцинації, хоча позитивні результати тестів на антиген залишаються важливими для швидкого виявлення інфекції. Подальші дослідження щодо клінічного перебігу COVID-19 необхідні для оптимізації лікування та ідентифікації пацієнтів із ризиком важкого перебігу захворювання. Висновки. Клінічні прояви пневмоній, асоційованих із COVID-19, змінюються; вакцинація знижує частоту симптомів; використання швидких тестів на антиген сприяє своєчасному виявленню SARS-CoV-2. Introduction. In late 2019, a novel coronavirus (COVID-19) emerged in Wuhan, China. Initial reports suggested that the infection caused clinical manifestations similar to severe acute respiratory syndrome (SARS-CoV). This condition was later renamed SARS-CoV-2 after a series of studies. Coronaviruses were not previously considered highly pathogenic in humans until the 2002 and 2003 outbreaks of severe acute respiratory syndrome in Guangdong Province, China. The COVID-19 pandemic has had a devastating impact on the global community, causing significant morbidity. In addition, patients with severe COVID-19 pneumonia have a high incidence of thrombotic events, which can lead to significant morbidity and mortality. The main objective of this study was to evaluate the clinical characteristics of patients with communityacquired pneumonia associated with COVID-19 between 2020 and 2023. Subjects and methods. The study included 104 patients aged 46 to 75 years who tested positive for SARS-CoV-2. Two groups were formed: the first group included 54 patients with community-acquired pneumonia with COVID-19 who were included in the study in 2020-2021; the second group involved 50 patients who were treated for community-acquired pneumonia associated with COVID-19 in 2022-2023. In the first group, there were 11 (20.4%) vaccinated individuals, in the second group, all 50 patients were vaccinated. All patients were determined by the main clinical characteristics during history taking and examined. Results. The study revealed that the clinical manifestations of COVID-19 changed during the study period, in particular, vaccinated patients showed a lower incidence of certain symptoms, such as anosmia, cough, and shortness of breath. Statistical analysis of patient complaints showed that the frequency of symptoms such as weakness, shortness of breath, wheezing, nausea did not have significant differences (p > 0.05) in both groups. In the first group, anosmia was significantly more common 10 (18.5%) versus 2 (4.0%) in the second group (p < 0.05). Clinical symptoms such as cough 45 (83.3%), shortness of breath 48 (88.9%), chest tightness 17 (31.5%), chills 8 (14.8%), muscle pain 7 (13.0%) had a significantly higher proportion in the first group versus the second group (p < 0.05). Statistics have shown that the incidence of severe pneumonia has decreased due to vaccination, although positive antigen test results remain important for rapid detection of infection. The authors emphasize that further studies on the clinical course of COVID-19 are needed to optimize treatment and identify patients at risk of severe disease. Conclusions. The clinical manifestations of community–acquired pneumonia associated with COVID-19 are changing; vaccination reduces the frequency of symptoms; the use of rapid antigen tests contributes to the timely detection of SARS-CoV-2.
Clinical characteristics of patients with community-acquired coronavirus associated pneumonia
Keywords: COVID-19; SARS-CoV-2; негоспітальна пневмонія; клінічні прояви захворювання; pneumonia; disease clinical characteristic