Судинна кальцифікація та плазмовий рівень остеопонтину в пацієнтів із хронічною хворобою нирок, які отримують лікування програмним гемодіалізом - Візір, Вадим Анатолійович; Абрамов, Андрій Володимирович; Садомов, Антон Сергійович; Овська, Олена Геннадіївна; Визир, В. А.; Овская, Е. Г.; Vizir, V. A.; Abramov, A. V.; Sadomov, A. S.; Ovska, E. G. (Запорізький державний медичний університет, 2014)
Ураження серцево-судинної системи при хронічній хворобі нирок відбувається одночасно за кількома патогенетичними механізмами, одними з найважливіших є кістково-мінеральні порушення. З метою встановлення поширеності кальцифікації черевного відділу аорти, вивчення плазмового рівня остеопонтину, виявлення можливих взаємозв’язків між ступенем порушення фосфорно-кальцієвого обміну, інтенсивністю процесів судинної кальцифікації та рівнем остеопонтину обстежили 53 хворих, які отримували лікування програмним гемодіалізом. Встановили поширеність кальцифікації черевного відділу аорти за даними звичайної рентгенографії, у 20 з них – за даними мультизрізової комп’ютерної томографії. Виявили позитивний кореляційний зв’язок між інтенсивністю судинної кальцифікації та рівнем фосфору, фосфорно-кальцієвим продуктом. Визначили, що плазмовий рівень остеопонтину у групі гемодіалізних хворих був достовірно вищий за такий у групі хворих із додіалізними стадіями хронічної хвороби нирок. Позитивний кореляційний зв’язок між плазмовим рівнем остеопонтину та ступенем судинної кальцифікації обґрунтовує можливість вважати цей протеїн маркером судинної кальцифікації у гемодіалізних хворих. Поражения сердечно-сосудистой системы при хронической болезни почек происходит одновременно по нескольким патогенетическим механизмам, одними из важнейших являются костно-минеральные нарушения. С целью установления распространенности кальцификации брюшного отдела аорты, изучения плазматического уровня остеопонтина, определения возможных взаимосвязей между степенью нарушения фосфорно-кальциевого обмена, интенсивностью процессов сосудистой кальцификации и уровнем остеопонтина обследовали 53 больных, получающих лечение программным гемодиализом. Установили распространенность кальцификации брюшного отдела аорты по данным обычной рентгенографии, у 20 из них – по данным мультисрезовой компьютерной томографии. Обнаружили положительную корреляционную связь между интенсивностью сосудистой кальцификации и уровнем фосфора, фосфорно-кальциевым продуктом. Определили, что плазменный уровень остеопонтина в группе гемодиализных больных был достоверно выше, чем в группе больных с додиализными стадиями хронической болезни почек. Положительная корреляционная связь между плазменным уровнем остеопонтина и степенью сосудистой кальцификации дает основания считать этот протеин маркером сосудистой кальцификации у гемодиализных больных. Aim. To examine vascular calcifi cation and plasma levels of osteopontin in patients with chronic kidney disease who are treated by program hemodyalisis. Methods and results. 53 patients were treated by renal hemodialysis. In this population the prevalence of abdominal aortic calcifi cation was established using X-ray radiography. In 20 of them multislice computer tomography was conducted. There was a positive correlation between vascular calcifi cation and phosphate levels, phosphate - calcium product. Plasma level of osteopontin in hemodialysis patients was signifi cantly higher than in patients with predialysis stages of chronic kidney disease. Conclusion. Positive correlation between plasma levels of cytokine and abdominal aortic calcifi cation may indicate that osteopontin is a marker of vascular calcifi cation in patients, who are treated by program hemodialysis.
Сосудистая кальцификация и плазменный уровень остеопонтина у пациентов с хронической болезнью почек, которые получают лечение программным гемодиализом
Vascular calcifi cation and plasma levels of osteopontin in patients with chronic kidney disease who are treated by program hemodyalisis
Keywords: хронічна хвороба нирок; гемодіаліз; судинна кальцифікація; остеопонтин; хроническая болезнь почек; гемодиализ; сосудистая кальцификация; остеопонтин; Сhronic Renal Insuffi ciency; Renal Dialysis; Vascular Calcifi cation; Osteopontin