Синтез, молекулярний докінг та ADME аналіз ряду похідних 4-аміно-3,5-диметил-1,2,4-тріазолу - Кучеренко, Людмила Іванівна; Британова, Тетяна Сергіївна; Гоцуля, Андрій Сергійович; Kucherenko, L. I.; Brytanova, T. S.; Hotsulia, A. S. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2023)
Мета роботи – синтез та in silico обґрунтування перспективності пошуку біологічно активних сполук серед похідних 4-аміно-3,5-диметил-1,2,4-тріазолу. Матеріали та методи. Під час роботи використали сучасні методи синтезу сполук органічної природи з наступним підтвердженням індивідуальності та структури синтезованих сполук за допомогою фізико-хімічних параметрів і спектральних методів (1H ЯМР-, ІЧ-спектроскопія, елементний аналіз, хромато-мас-спектрометрія). Подібність синтезованих сполук до загальних властивостей лікарських засобів визначали за допомогою онлайн-інструмента SwissADME. Імовірність впливу на ряд ферментних систем (циклооксигеназа-2, ланостерол 14α-деметилаза, анапластичної лімфоми кіназа) оцінювали, використовуючи молекулярний докінг. Результати. Одержали серію нових похідних 4-аміно-3,5-диметил-1,2,4-тріазолу, для яких оптимізовано умови синтезу та доведено будову. Встановили високу імовірність впливу на ланостерол 14α-деметилазу, що підкреслює актуальність наступного дослідження синтезованого ряду сполук на протигрибкову активність. Визначили також можливість впливу на активність циклооксигенази-2 та анапластичної лімфоми кіназу. Втім, імовірність виявлення відповідної активності, зокрема протизапальної та протиракової, є незначною. Фізичні показники, параметри фармакокінетики та лікоподібності мають значення, що свідчать про перспективність створення біологічно активних субстанцій на основі синтезованого ряду сполук. The aim of the work was the synthesis and in silico justification of the prospects for the search for biologically active compounds among 4-amino-3,5-dimethyl-1,2,4-triazole derivatives. Materials and methods. The work uses modern methods for synthesizing organic compounds, followed by confirmation of their individuality and structure through the analysis of physical-chemical parameters and spectroscopic techniques such as 1H NMR, IR spectroscopy, elemental analysis, and chromatography-mass spectrometry. To assess the similarity of the synthesized compounds to medicinal products, the SwissADME online tool was employed. The probability of impact on a number of enzyme systems (cyclooxygenase-2, lanosterol 14α-demethylase, anaplastic lymphoma kinase) was estimated using molecular docking. Results. A series of newly synthesized derivatives of 4-amino-3,5-dimethyl-1,2,4-triazole was obtained, and the synthesis conditions were optimized and their structures were confirmed. It was determined that there is a high probability of influencing lanosterol 14α-demethylase, highlighting the significance of further research on the antifungal activity of the synthesized compounds. Additionally, the potential influence on the activity of cyclooxygenase-2 and anaplastic lymphoma kinase was discovered. However, the probability of exhibiting the corresponding activities, namely anti-inflammatory and anti-cancer, is low. Physical indicators, parameters of pharmacokinetics, and drug-likeness are important, which determines the prospects of creating biologically active substances based on the synthesized series of compounds.
Synthesis, molecular docking, and ADME analysis of a series of 4-amino-3,5-dimethyl-1,2,4-triazole derivatives
Kucherenko L. I. - ORCID ID: 0000-0003-2229-0232; Brytanova T. S. - ORCID ID: 0000-0003-1805-4552; Hotsulia A. S. - ORCID ID: 0000-0001-9696-221X.
Keywords: 1,2,4-тріазол; синтез; молекулярний докінг; ADME-аналіз; 1,2,4-triazole; synthesis; molecular docking; ADME analysis