Chromato-mass-spectroscopic research of chemical composition of Elaeagnus angustifolia L. - Panasenko, O. I.; Mozul, V. I.; Denysenko, O. M.; Aksonova, I. I.; Oberemko, T. V.; Панасенко, Олександр Іванович; Мозуль, Валентина Іванівна; Денисенко, Ольга Миколаївна; Аксьонова, Ілона Ігорівна; Оберемко, Т. В.; Панасенко, А. И.; Мозуль, В. И.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
The aim of the work was chromato-mass-spectroscopic research of chemical composition of Elaeagnus angustifolia L. fruits and leaves and identifying further prospects for the use of this plant in medicine. Materials and methods. Raw materials of Elaeagnus angustifolia L. were selected as objects of study. The tincture was obtained by maceration and the raw material was extracted with methyl alcohol at room temperature for 10 days according to the method of making tinctures. The study of the chemical composition of Elaeagnus angustifolia L. was carried out using gas chromatograph Agilent 7890B GC System (Agilent, Santa Clara, CA, USA) with mass spectrometric detector Agilent 5977 BGC/MSD (Agilent, Santa Clara, CA, USA) and chromatographic column DB-5ms (30 m × 250 mkm × 0,25 mkm). Results. 23 compounds (1 in the isomeric state) in fruits and 20 compounds (2 in the isomeric state) in the leaf of Elaeagnus angustifolia L. were identified. The main components of fruits were sitosterol (phytosterols) – 12.53 %, propyl acetate (esters of carboxylic acids) – 12.60 %, chamazulene (terpenes) – 11.97 % and palmitic acid (fatty acids) – 8.28 %. The main component of leaves were sitosterol (phytosterols) – 17.57 %, 1-(2-hydroxy-5-methylphenyl)-ethanone (ketone) – 8.35 %, phytol (terpenes) – 6.10 %. It is known from the literature that chamazulene has antioxidant, antinociceptive, cytotoxic activity. Sitosterol has anti-inflammatory and antidiabetic activity. Hexadecanoic (palmitic) acid has antimicrobial, antidiabetic and antioxidant properties. Phytol is characterized by a wide range of biological action – antimicrobial, antinociceptive, anti-inflammatory, antioxidant and cytotoxic. Conclusions. Based on the above, the olive can be considered as a source of antimicrobial, antinociceptive, anti-inflammatory, antioxidant, antidiabetic and cytotoxic drugs. Мета роботи – хромато-мас-спектроскопічне дослідження хімічного складу маслинки вузьколистої плодів і листя та виявлення перспектив застосування цієї рослини в медицині. Матеріали та методи. Об’єкти дослідження – маслинки вузьколистої плоди та листя. Настоянку одержали методом мацерації, сировину екстрагували метиловим спиртом за кімнатної температури протягом 10 днів згідно з методикою виготовлення настоянок. Хімічний склад Elaeagnus angustifolia L. вивчали за допомогою газового хроматографа Agilent 7890B GC System (Agilent, Санта-Клара, Каліфорнія, США) з мас-спектрометричним детектором Agilent 5977 BGC/MSD (Agilent, Santa Clara, CA, США) та хроматографічної колонки DB-5ms (30 м × 250 мкм × 0,25 мкм). Результати. Ідентифікували 23 сполуки (одна в ізомерному стані) у плодах, 20 сполук (дві в ізомерному стані) в листі маслинки вузьколистої. Головні складові плодів: ситостерол (фітостероли) – 12,53 %, пропіл ацетат (естери карбонових кислот) – 12,60 %, хамазулен (терпени) – 11,97 %, пальмітинова кислота (жирні кислоти) – 8,28 %. Головні компоненти листя: ситостерол (фітостероли) – 17,57 %, 1-(2-гідрокси-5-метилфеніл)-етанон (кетон) – 8,35 %, фітол (терпени) – 6,10 %. Відомо, що хамазулен характеризується антиоксидантною, антиноцицептивною, цитотоксичною активністю. Для ситостеролу притаманна протизапальна й протидіабетична активність, гексадеканова (пальмітинова) кислота має протимікробну, протидіабетичну й антиоксидантну властивості. Для фітолу характерний широкий спектр біологічної дії: протимікробна, антиноцицептивна, протизапальна, антиоксидантна, цитотоксична. Висновки. Маслинку вузьколисту можна вважати джерелом протимікробних, антиноцицептивних, протизапальних, антиоксидантних, протидіабетичних і цитотоксичних препаратів. Цель работы – хромато-масс-спектроскопическое исследование химического состава лоха узколистного плодов и листьев, определение перспектив применения этого растения в медицине. Материалы и методы. Объекты исследования – лоха узколистного плоды и листья. Настойка получена методом мацерации, сырье экстрагировали метиловым спиртом при комнатной температуре в течение 10 дней в соответствии с методикой изготовления настоек. Химический состав Elaeagnus angustifolia L. изучен с помощью газового хроматографа Agilent 7890B GC System (Agilent, Санта-Клара, Калифорния, США) c масс-спектрометрическим детектором Agilent 5977 BGC/MSD (Agilent, Santa Clara, CA, США) и хроматографической колонки DB-5ms (30 м × 250 мкм × 0,25 мкм). Результаты. Идентифицировали 23 соединения (одно в изомерном состоянии) в плодах и 20 соединений (два в изомерном состоянии) в листьях лоха узколистного. Основные компоненты плодов: ситостерол (фитостеролы) – 12,53 %, пропил ацетат (эфиры карбоновых кислот) – 12,60 %, хамазулен (терпены) – 11,97 %, пальмитиновая кислота (жирные кислоты) – 8,28 %. Главные компоненты листьев: ситостерол (фитостеролы) – 17,57 %, 1 (2-гидрокси-5-метилфенил)-этанон (кетоны) – 8,35 %, фитол (терпены) – 6,10 %. Известно, шо хамазулен обладает антиоксидантным, антиноцицептивным, цитотоксическим действием. Ситостеролу присуща противовоспалительная и противодиабетическая активность, гексадекановая (пальмитиновая) кислота обладает противомикробными, гипогликемическими и антиоксидантными свойствами. Для фитола характерен широкий спектр биологической активности: противомикробная, антиноцицептивная, противовоспалительная, антиоксидантная и цитотоксическая. Выводы. Лох узколистный можно считать источником противомикробных, антиноцицептивных, противовоспалительных, антиоксидантных, противодиабетических и цитотоксических препаратов.
Хромато-мас-спектроскопічне дослідження хімічного складу маслинки вузьколистої Elaeagnus angustifolia L.
Хромато-масс-спектроскопическое исследование химического состава лоха узколистного Elaeagnus angustifolia L.
Панасенко О. І. - ORCID ID: 0000-0002-6102-3455; Аксьонова І. І. - ORCID ID: 0000-0002-3534-700X.
Keywords: Elaeagnus angustifolia; GS-MS; antimicrobial action; antidiabetic action; antinociceptive action; cytotoxic action; antiinflammatory action; biological activity; маслинка вузьколиста; протимікробна дія; протидіабетична дія; антиноцицептивна дія; цитотоксична дія; протизапальна дія; біологічна активність; лох узколистный; противомикробное действие; противодиабетические средства; антиноцицептивное действие; цитотоксическое действие; противовоспалительное действие; биологическая активность