Клінічний випадок тонко-тонкокишкової інвагінації, зумовлений метастазом меланоми - Завгородній, Сергій Миколайович; Кубрак, Михайло Анатолійович; Данилюк, Михайло Богданович; Бульба, П. О.; Zavhorodnii, S. M.; Kubrak, M. A.; Danyliuk, M. B.; Bulba, P. O. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2023)
Кишкову непрохідність діагностують у близько 9,0 % хворих із гострою хірургічною патологією органів черевної порожнини. Захворювання виявляють у будь-якому віці, проте найчастіше – у пацієнтів віком 25–50 років. Змішана кишкова непрохідність становить лише 3–7 %. Найчастіша форма змішаного виду кишкової непрохідності – інвагінація кишківника. Найпоширенішою причиною інвагінації у дорослих є пухлина кишківника. Рання діагностика й оптимальний обсяг оперативного лікування – головні складові успішного лікування пацієнта. Мета роботи – ознайомити лікарів-практиків із випадком рідкісної кишкової непрохідності в дорослих і тактикою її ведення в умовах хірургічного стаціонара. Матеріали та методи. Пацієнтка перебувала на лікуванні у хірургічному відділенні КНП «Міська лікарня № 7» ЗМР (м. Запоріжжя). Хворій проведено передопераційну підготовку та оперативне втручання. Результати. Пацієнтці ургентно під тотальною внутрішньовенною анестезією зі штучною вентиляцією легенів виконано серединну лапаротомію. Під час огляду черевної порожнини візуалізовано множинні роздуті петлі тонкого кишківника. При ревізії на відстані 1,5 метра від зв’язки Трейца виявили об’ємне утворення тонкої кишки щільно-еластичної консистенції, представлене тонко-тонкокишковою інвагінацією, завдовжки до 10 см. Проксимальні відділи тонкого кишківника роздуті, світло-фіолетового кольору. Відділи тонкої кишки, які знаходилися дистальніше місця інвагінації, запалі. Виконали ручну дезінвагінацію тонкого кишківника. Під час візуального огляду кишка життєздатна; на протибрижовому краї виявили пухлину розмірами 1,8 см на 2,5 см, щільної консистенції, дрібнобугристу, темно-фіолетового неоднорідного забарвлення, що інфільтрує та деформує стінку тонкої кишки. Здійснили резекцію інвагінованої ділянки тонкої кишки з пухлиною з накладанням тонко-тонкокишкового анастомозу «бік-у-бік» дворядними вузловими капроновими швами. Intestinal obstruction is observed in about 9.0 % of patients with acute surgical pathology of the abdominal cavity. The disease occurs at any age, but more often between 25–50 years. Mixed intestinal obstruction is only 3–7 %. The most common form of mixed intestinal obstruction is intestinal invasion. The most common cause of intussusception in adults is an intestinal tumor. Early diagnosis and the optimal amount of surgical treatment are the main components of successful treatment of the patient. Aim: to familiarize practitioners with a rare case of intestinal obstruction in adults and its management strategies in a surgical hospital. Materials and methods. The patient was treated in the surgical department of the Communal Non-Profit Enterprise “City Hospital No. 7” Zaporizhzhia City Consul. The patient underwent preoperative preparation and surgical intervention. Results. The patient underwent an emergency median laparotomy under total intravenous anesthesia with artificial lung ventilation. During the examination of the abdominal cavity, multiple distended loops of the small intestine were visualized. During the revision, at a distance of 1.5 meters from the ligament of Treitz, a volumetric formation of the small intestine of dense-elastic consistency, represented by small-intestinal invasion, up to 10 cm long, was detected. The proximal sections of the small intestine are distended, light purple in color. The sections of the small intestine that were distal to the site of invasion were inflamed. Manual disinvagination of the small intestine was performed. The visual examination showed that the intestine was viable. There was a tumor was found on the antrumeral margin, measuring 1.8 × 2.5 cm, dense in consistency, finely tuberculated, dark purple heterogeneous in color, infiltrating and deforming the wall of the small intestine. Resection of the invaded area of the small intestine with the tumor was performed with the imposition of a small-small intestinal anastomosis “side to side” with two-row nylon sutures.
A clinical case of small intestinal intussusception caused by metastatic melanoma
Завгородній С. М. - ORCID ID: 0000-0003-3082-3406; Кубрак М. А. - ORCID ID: 0000-0003-4051-9336; Данилюк М. Б. - ORCID ID: 0000-0003-4515-7522.
Keywords: інвагінація; непрохідність; меланома; invagination; obstruction; melanoma