Оптимізація лікування хворих з легеневою гіпертензією на фоні хронічного обструктивного захворювання легень у поєднанні з гіпертонічною хворобою - Ніколаєва, Катерина Леонідівна; Николаева, Е. Л.; Nikolaieva, K. L. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Дисертація присвячена удосконаленню лікування хворих з легеневою гіпертензією на фоні хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ) у поєднанні з гіпертонічною хворобою (ГХ) у фазі загострення ХОЗЛ шляхом визначення клініко-патогенетичної ролі факторів запалення та ендотеліальної функції та оптимізації їх медикаментозної корекції. Обстеження 170 хворих у віці від 40 до 65 років із ХОЗЛ, з яких 123 мали легеневу гіпертензію (ЛГ), із цього числа у 87 осіб наявна ГХ ІІ стадії, а 36 були без ГХ) та 47 осіб без ЛГ. Контрольну групу склала 31 практично здорова особа. Встановлено роль факторів системного запалення (ВЧ-СРБ, інтерлейкін-6, інтерлейкін-10) у констеляції з маркерами ендотеліальної функції (за ендотеліном-1 і кінцевими метаболітами N0) щодо прогресування легеневої гіпертензії у хворих на ХОЗЛ у поєднанні з ГХ. Доведено, що у пацієнтів при розвитку ЛГ на фоні коморбідності ХОЗЛ з ГХ середній тиск у легеневій артерії достовірно вищий, ніж у хворих які не мали додатково ГХ. Збільшення ступеня легеневої гіпертензії призводить до порушення наповнення лівого шлуночка, що характеризується більш низьким значення ударного об’єму. З’ясовано взаємозв’язки між середнім тиском у легеневій артерії та маркерами системного запалення і ендотеліальної функції: рівнем ВЧ-СРБ (Я = +0,64; р<0,05); ІЛ-6 (Я = +0,67; р<0,05); співвідношенням ІЛ-6/ІЛ-10 (Я = +0,42; р<0,05); ЕН-1 (Я = +0,70; р = 0,001); рівнем NO2 (Я = -0,59; р<0,05); сумою метаболітів N02+^3 (Я = -0,50; р<0,05). У роботі надано оцінку впливу лікування на показники ехокардіографії і функції зовнішнього дихання та маркери запалення і ендотеліальної функції у пацієнтів з ЛГ на фоні ХОЗЛ у поєднанні з ГХ. Уточнено, що під впливом комбінованої терапії з інгібітором фосфодиестерази-4 впродовж 12 місяців спостерігалось суттєве зниження для ВЧ-СРБ, ІЛ-6 і співвідношення ІЛ-6/ІЛ-10. Доповнено можливості рофлуміласту для корекції ендотеліальної дисфункції в терапії хворих з ЛГ на фоні ХОЗЛ у поєднанні з ГХ за динамікою рівнів ЕН-1 і кінцевих метаболітів N0 з метою попередження виникнення загострень. Визначено зниження ризику розвитку загострень ХОЗЛ при додаванні до базисної терапії рофлуміласту, а також достовірне зниження відносного ризику повторних госпіталізацій пацієнтів з ЛГ на фоні ХОЗЛ у поєднанні з ГХ. Диссертация посвящена усовершенствованию лечения больных с легочной гипертензией (ЛГ) на фоне хронической обструктивной болезни легких (ХОБЛ) в сочетании с гипертонической болезнью (ГБ) в фазе обострения ХОБЛ путем определения клинико-патогенетической роли факторов воспаления и эндотелиальной функции и оптимизации их медикаментозной коррекции. В работе установлена роль факторов системного воспаления в констелляции с маркерами эндотелиальной функции в прогрессировании ЛГ у больных с ХОБЛ в сочетании с ГБ. Доказано, что при развитии у пациентов ЛГ на фоне коморбидности ХОБЛ с ГБ среднее давление в легочной артерии достоверно выше, чем у больных не имевших дополнительно ГБ. Выявлено, что увеличение степени ЛГ приводит к нарушению наполнения левого желудочка, что характеризуется более низким значением ударного объема. Выявлено взаимосвязи между средним давлением в легочной артерии и маркерами системного воспаления и эндотелиальной функции. Доказано, что у больных с ЛГ при обостреннии ХОБЛ в сочетании с ГБ базисная терапия с рофлумиластом положительно влияла на маркеры системного воспаления, улучшала состояние эндотелиальной функции и снижала относительный риск госпитализации в 3,5 раз. The dissertation is devoted to the improvement of treatment of patients suffering from pulmonary hypertension with a background of chronic obstructive pulmonary disease combined with hypertensive disease in the exacerbation phase of chronic obstructive pulmonary disease by determination of the clinical and pathogenetic role of inflammatory factors and endothelial function and optimizing their drug correction. The role of systemic inflammatory factors in the constellation with endothelial function markers in relation to the progression of pulmonary hypertension with a background of chronic obstructive pulmonary disease combined with hypertensive disease has been established in the work. It is proved that in the development of pulmonary hypertension with a background of chronic obstructive pulmonary disease combined with hypertensive disease, the average blood pressure in the pulmonary artery is significantly higher than in patients who did not have additional hypertensive disease. It was found that an increase in the degree of pulmonary hypertension leads to a violation of the filling of the left ventricle, which is characterized by a lower value of the stroke volume. The relationship between mean pulmonary artery blood pressure and markers of systemic inflammation and endothelial function has been elucidated. It has been shown that in patients with pulmonary hypertension with a background of chronic obstructive pulmonary disease combined with hypertensive disease, basic therapy with roflumilast had a positive effect on markers of systemic inflammation, improved endothelial function and reduced the relative risk of hospitalization by 3.5 times.
Оптимизация лечения больных с легочной гипертензией на фоне хронической обструктивной болезни легких в сочетании с гипертонической болезнью
Optimization of treatment of patients suffering from pulmonary hypertension with a background of chronic obstructive pulmonary disease combined with hypertensive disease
Keywords: легенева гіпертензія; хронічне обструктивне захворювання легенів; гіпертонічна хвороба; ендотеліальна дисфункція; прозапальні фактори; лікування; легочная гипертензия; хроническая обструктивная болезнь легких; гипертоническая болезнь; эндотелиальная дисфункция; провоспалительные факторы; лечение; pulmonary hypertension; chronic obstructive pulmonary disease; hypertensive disease; endothelial dysfunction; proinflammatory factors; treatment