Композитні покриття із протимікробними властивостями для стоматологічних імплантів - Христян, Г. Є.; Казмірчук, В. В.; Іваннік, В. Ю.; Юдін, І. П.; Возний, Олександр Вікторович; Мельник, А. Л.; Сорокоумова, Л. К.; Khristyan, G. Ye.; Kazmirchuk, V. V.; Ivannik, V. Yu.; Yudin, I. P.; Vozny, O. V.; et al. (My University, 2018)
Вивчено протимікробні властивості нових композитних покриттів для стоматологічних імплантів. Методами дифузії в агар і послідовних розведень доведено їх високу антибактеріальну та протигрибкову активність і визначено мінімальну інгібуючу концентрацію та мінімальну бактерицидну концентрацію або мінімальну фунгіцидну концентрацію відносно референтних штамів мікроорганізмів і клінічних ізолятів збудників преімплантних захворювань. Експериментальні зразки № 11, 12 та 17 відібрано як найбільш перспективні для подальших досліджень і практичного впровадження. Antimicrobial properties of new composite coatings for dental implants have been studied. Methods of diffusion into agar and sequential dilutions proved their high antibacterial and antifungal activity and determined MIC and MBC/MFC relative to the reference strains of microorganisms and clinical isolates of causative agents of peri-implant diseases. Experimental samples № 11, 12 and 17 were selected as the most promising for further research and practical implementation.
Composite coatings with antimicrobial properties for dental implants
Keywords: композитні покриття; протимікробна активність; гідроксилапатити; стоматологічні імпланти; composite coatings; antimicrobial activity; hydroxylapatite; dental implants