Профілактика місцевих післяопераційних ускладнень у хворих на рак гортані та гортанної частини глотки - Костровський, Олександр Миколайович; Kostrovsky, О. M. (Запорізький державний медичний університет, 2010)
Здійснено аналіз післяопераційних ускладнень за даними архівних історій хвороб у хворих на рак гортані та гортанної частини глотки (n = 156), яким проводилася ларингектомія або ларингофарингектомія, результати якого свідчили про переважну більшість виникнення місцевих післяопераційних ускладнень у 65,4 %, порівнянно з загальними ускладненнями в 14,1 % (P ≤ 0,05). Під нашим спостереженням знаходилися 66 хворих на рак гортані та гортанної частини глотки, яким проводилася ларингектомія або ларингофарингектомія. У контрольній групі (n = 26) проводилося вивчення стану МЦР шкіри шиї та слизової оболонки глотки в периопераційному періоді методами ЛДФ та комп'ютерної гістоморфометрії, результати яких дозволили визначити показання та обґрунтування для проведення фармакологічної корекції порушень мікроциркуляції. В основній групі (n = 40) також проводилося діагностика стану МЦР оперованих тканин шиї та на підставі отриманих даних призначалася диференційована корекція виявлених порушень мікроциркуляції за допомогою таких препаратів як латрен та L-лізину есцинат. Запропонована методика прогнозування виникнення місцевих післяопераційних ускладнень у хворих на рак гортані та гортанної частини глотки. Обґрунтовані методи фармакологічної диференційованої корекції розладів мікроциркуляції, які сприяли зменшенню частоти виникнення місцевих післяопераційних ускладнень у 2,5 рази, за рахунок зниження на 31 % кількості фарингеальних нориць, зменшення у 2,5 рази неспроможності шкірних швів та попередження виникнення спонтанних фарингостом. Розроблено та впроваджено спосіб пластики фарингоезофагостом за допомогою шкірно-м'язового клаптя на живлячий ніжці, заздалегідь дубльованого гострим дельтопекторальным клаптем, що покращувало ефективність медичної та соціальної реабілітації. Thesis is devoted the problem of reducing frequency of the development of local postoperative complications after laryngectomy and laryngopharyngectomy. It became possible due to the correction of microcirculation disorders in the operated tissues. The analysis of postoperative complications is conducted according to data of the archived case reports of patients with larynx and hypopharynx cancer (n = 156). It has been established that local postoperative complications were objected 65,4 %. General complications were 14,1 % (P ≤ 0,05). Patients with the larynx and hypopharynx cancer were objected, who to total laryngectomy and laryngopharyngectomy became. In the control group (n = 26) studied of microcirculation of neck skin and mucous membrane of pharynx in perioperations period. Used the methods of LDF and computer histomorphometry. The results of this research enabled to define the indications and ground for the use of pharmacological correction of the microcirculation disorders. The differentiated correction of revealed microcirculation disorders was administered in a basic group (n = 40). Latren and lysine were used. The method of prognosis of development of local postoperative complications patients with the larynx and hypopharynx cancer have suggested. The methods of the pharmacological differentiated correction of microcirculation disorders which reduce the frequency of development of local postoperative complications in 2,5 times has been proposed. The method of the closure of pharyngocutaneous fistula was worked out and introduced, that improved the efficiency of medical and social rehabilitation.
Prophylaxis of local postoperative complications for patients with larynx and hypopharynx cancer
Keywords: рак гортані; рак гортанної частини глотки; місцеві післяопераційні ускладнення; мікроциркуляція; пластика фарингоезофагостоми; cancer of larynx; cancer of hypopharynx; local postoperative complications; microcirculation; pharyngocutaneous fistula