Фізико-хімічні властивості 4-r2-5-(((3-r1-1h-1,2,4-тріазол-5-іл)тіо)метил)-4h-1,2,4-тріазол-3-тіолів - Карпун, Євген Олександрович; Парченко, Володимир Володимирович (Х. : Національний фармацевтичний університет, 2019)
Сучасна органічна хімія має у своєму арсеналі багато «інструментів» для створення нових перспективних молекул. Яскравим представником, серед різноманітних класів сполук, є 1,2,4-тріазол [1, 2] Похідні 1,2,4-тріазолу протягом багатьох років залишаються об’єктами уваги різних наукових шкіл [3, 4]. Ця гетероциклічна система дуже добре відома, тому багато науковців у всьому світі займаються дослідженнями властивостей похідних зазначеного гетероциклу [5]. На сьогодні можна констатувати факт наявності протимікробних, протизапальних, імуномоделюючих, панкреопротекторних властивостей у зазначених похідних, також відомі властивості регуляторів росту рослин, гербіцидів та фунгіцидів [1]. Також відомо, що 1,2,4-тріазол та його похідні практично нетоксичні сполуки, показники біологічної активності яких залежать від наявності та природи замісників за різними положеннями 1,2,4-тріазолу [2, 3]. Моделювання 1,2,4-тріазолу за рахунок введення рідних фармакофорних фрагментів залишається актуальним завданням сучасної фармацевтичної науки [4]. Також відомо, що деякі водорозчинні біс-похідні 1,2,4-тріазолу володіють кардіопротективними властивостями.