Науково-дослідна робота студентів як невід’ємна частина підготовки висококваліфікованих фахівців фармацевтичної галузі - Нагорна, Наталія Олександрівна; Донченко, Анастасія Олександрівна; Васюк, Світлана Олександрівна; Нагорний, Володимир Володимирович; Nahorna, N. O.; Donchenko, A. O.; Vasyuk, S. O.; Nahornyi, V. V. (My University, 2024)
Як відомо, не всяке знання можна розглядати як наукове. Знання, здобуті лише на основі простого спостереження, неможливо визнати науковими. Першим визначенням науки є розгляд її як особливого виду пізнавальної діяльності, що спрямоване на вироблення об’єктивних, системно організованих і обґрунтованих знань про світ, а другим – розгляд її як соціального інституту, що забезпечує функціонування наукової пізнавальної діяльності. Сучасний етап науково-технічного розвитку суспільства висуває нові вимоги до творчого потенціалу фахівців фармацевтичної галузі, що передбачає володіння новими науковими методами, вміння орієнтуватися в потоці наукової інформації, знаходити найраціональніші технологічні й організаційні рішення. Сучасний фахівець повинен мати не тільки глибоку професійну підготовку, а й певний обсяг знань у галузі наукових досліджень, що передбачає засвоєння ним методологічних засад наукової праці, уміння збирати й опрацьовувати інформацію, розробляти програми наукових досліджень, аналізувати одержані результати та оформляти їх у вигляді наукового звіту, статті, наукової доповіді. As you know, not all knowledge can be considered scientific. Knowledge gained only on the basis of simple observation cannot be recognised as scientific. The first definition of science is to consider it as a special type of cognitive activity aimed at developing objective, systematically organised and substantiated knowledge about the world, and the second is to consider it as a social institution that ensures the functioning of scientific cognitive activity. The current stage of scientific and technological development of society places new demands on the creative potential of pharmaceutical specialists, which implies mastery of new scientific methods, the ability to navigate the flow of scientific information, and find the most rational technological and organisational solutions. A modern specialist must have not only deep professional training, but also a certain amount of knowledge in the field of scientific research, which implies mastering the methodological principles of scientific work, the ability to collect and process information, develop research programmes, analyse the results obtained and present them in the form of a scientific report, article, or scientific presentation. In this regard, it is important to conduct basic research in higher education institutions and to involve both teachers and students in it.
Student research as an integral part of training highly qualified specialists in the pharmaceutical industry
Нагорна Н. О. - https://orcid.org/0000-0001-8312-4356; Донченко А. О. - https://orcid.org/0000-0002-3511-1339; Васюк С. О. - https://orcid.org/0000-0002-1569-9374; Нагорний В. В. - https://orcid.org/0000-0002-2889-9172.
Keywords: науково-дослідна робота; наукове дослідження; навчальний процес; магістерська кваліфікаційна робота; студентський науковий гурток; освітньо-наукова кваліфікація; research work; scientific research; educational process; master’s qualification work; student research club; educational and scientific qualification