Термографічне дослідження зразків монокарбоксилцелюлози, отриманих при підвищених тиску й температурі - Оридорога, В. О.; Трохимчук, В. В.; Шматенко, О. П. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Проведено термографічні дослідження зразків монокарбоксилцелюлози з вмістом карбоксильних груп від 3,5 до 18%. Отримані результати дозволили зафіксувати процеси ендотермічного й екзотермічного видалення води, а також термічної деструкції першого та другого порядків. Встановлено, що збільшення ступеня окислення більше 9,6% призводить до аморфізації, що знижує термостійкість зразків монокарбоксилцелюлози. Проведены термографические исследования образцов монокарбоксилцеллюлозы, содержащих от 3,5 до 18% карбоксильних групп. Полученные результаты позволили зафиксировать процессы эндотермического и экзотермического удаления воды, а также термической деструкции первого и второго порядков. Установлено, что увеличение степени окисления более 9,6% приводит к аморфизации, что снижает термоустойчивость образцов монокарбоксилцеллюлозы. The thermograph reseaches of monocarboxylcellulose samples, containing from 3,5 to 18% carboxyl groups, are carried out. The obtained results made it possible to fix the flow of the processes of endothermic and exothermic drainage, and also thermal degradation of the first and second orders. It was determined that the rise of the oxidation degree more than 9,6% causes amorphization, which reduces the thermostability of monocarboxylcellulose samles.
Keywords: монокарбоксилцелюлоза; термографічний аналіз; окислення; піроліз; термічна деструкція; термостійкість; монокарбоксилцеллюлоза; термографический анализ; окисление; пиролиз; термическая деструкция; термоустойчивость; monocarboxylcellulose; thermograph analysis; oxidation; pyrolysis; thermal degradation; thermostability