Імунний статус у хворих на псорiаз із супутньою маласезiйною iнфекцiєю - Веретельник, Ксенія Олександрівна; Веретельник, К. А.; Veretelnyk, K. O. (Запорізький державний медичний університет, 2017)
Імунний статус у хворих на псоріаз при супутньому маласезіозі, який реєструється у 90 % населення світу, вивчений недостатньо. Мета роботи – підвищення ефективності комплексного оцінювання стану різних ланок імунітету у хворих на псоріаз при супутній маласезійній інфекції шкіри. Матеріали та методи. Результати цього дослідження засновані на даних комплексного обстеження та спостереження за 80 пацієнтами, які хворі на вульгарний псоріаз, 60 із них страждають водночас на маласезіоз (основна група), а 20 – без мікозу (група порівняння). Методи дослідження – функція нейтрофілів, лімфоцитарні реакції, рівень імуноглобулінів A, M, G, цитокінів IL-1β, IL-4, ФНП-α. Результати. У 60 хворих на псоріаз із супутнім маласезіозом (основна група) на відміну від хворих без мікозу (група порівняння) виявлений імунодефіцит, що проявлявся збільшенням числа CD22+ і зниженням коефіцієнта CD4+/CD8+. Депресія Т-клітинної ланки імунітету характеризувалась дисоціацією рівня CD3+ і CD4+, CD8+, особливо CD16+. Збільшення імуноглобуліну G виявлено як в основній групі хворих, так і у групі порівняння, IgM – тільки у хворих на псоріаз із супутнім маласезіозом за нормального рівня IgA, що свідчить про несприятливий вплив супутньої грибкової інфекції на гуморальну ланку імунітету. У хворих на псоріаз із супутнім маласезіозом, на відміну від хворих на псоріаз без мікозу, відзначено пригнічення захисних можливостей фагоцитів. Найбільш показне збільшення рівня показників IL-1β, IL-4 та ФНП-α в сироватці крові хворих на псоріаз встановлено за наявності супутнього маласезіозу, що прямо корелювало з показниками PASI та DLQI, тобто клініч¬ними проявами псоріазу та його перебігом. Висновки. З урахуванням виявлених порушень різних ланок імунітету у хворих на псоріаз із супутнім маласезіозом, на відміну від хворих на псоріаз без мікозу, можна зробити висновок: вплив мікозу на клінічні прояви та перебіг псоріазу вкрай негативний, що потребує нових підходів до комплексної терапії ускладнених форм псоріазу, особливо профілактики рецидивів. Цель работы – повышение эффективности комплексной оценки состояния разных звеньев иммунитета у больных псори¬азом при сопутствующей малассезийной инфекции кожи. Материалы и методы. Результаты этого исследования основаны на данных комплексного обследования и наблюдения за 80 пациентами с вульгарным псориазом, 60 из которых страдают одновременно малассезиозом (основная группа), а 20 – без микоза (группа сравнения). Методы исследования – функция нейтрофилов, лимфоцитарные реакции, уровень иммуноглобулинов А, М, G, цитокинов IL-1β, IL-4, ФНП-α. Результаты. У 60 больных псориазом с сопутствующим малассезиозом (основная группа), в отличие от больных без микоза (группа сравнения), выявлен иммунодефицит, что проявлялось увеличением числа CD22+ и снижением коэффициента CD4+/CD8+. Депрессия Т-клеточного звена иммунитета характеризовалось диссоциацией уровня CD3+ и СD4+, CD8+, осо¬бенно CD16+. Увеличение IgG выявлено как в основной группе больных, так и в группе сравнения, IgM – только у больных псориазом с сопутствующим малассезиозом при нормальном уровне IgA, что свидетельствует о неблагоприятном влиянии сопутствующей грибковой инфекции на гуморальное звено иммунитета. У больных псориазом с сопутствующим малассе¬зиозом, в отличие от больных псориазом без микоза, отмечено угнетение защитных возможностей фагоцитов. Наиболее показательное увеличение уровня показателей IL-1β, IL-4, ФНО-α в сыворотке крови больных псориазом установлено при наличии сопутствующего малассезиоза, что прямо коррелировало с показателями PASI и DLQI, то есть клиническими проявлениями псориаза и его течением. Выводы. С учётом выявленных нарушений разных звеньев иммунитета у больных псориазом с сопутствующим малассе¬зиозом, в отличие от больных псориазом без микоза, можно сделать вывод: влияние микоза на клинические проявления и течение псориаза – крайне негативное, что требует новых подходов к комплексной терапии осложнённых форм псориаза, особенно профилактики рецидивов. Objective: to improve the efficacy of integrated assessment of immunity different links in patients with psoriasis and concomitant Malassezia skin infection. Materials and Methods. The results of this study are based on the data of comprehensive examination and monitoring of 80 patients with psoriasis, 60 of whom are suffered from both diseases – psoriasis and Malassezia skin infection (the main group) and 20 patients are suffered only from psoriasis without fungal infection (the comparison group). Research methods – the function of neutrophils, lymphocytic reactions, the level of immunoglobulins A, M, G and cytokines IL-1β, IL-4, TNF-α. Results. 60 patients with psoriasis and concomitant Malassezia infection (the main group) in contrast to the patients without fungal infection (comparison group) showed immunodeficiency, which manifested by increase in the number of CD22+ and decrease in the ratio CD4+/CD8+. Depressed T-cell immunity was characterized by the dissociation of CD3+ and CD4+, CD8+ levels, and particularly CD16+. The increase in IgG was found in the main group of patients and in the control group. The increase in IgM was identified only in patients with psoriasis and concomitant Malassezia infection. These patients had normal levels of IgA, which indicated an adverse effect of concomitant fungal infection on humoral immunity. Patients with psoriasis and concomitant Malassezia infection compared with patients, who suffered only from psoriasis without mycosis, had inhibition of the phagocytes protective capabilities. The most significant increase in levels of IL-1β, IL-4, TNF-α in the serum of patients with psoriasis was determined in the presence of concomitant Malassezia infection, which directly correlated with PASI and DLQI indices (namely with clinical manifestations of psoriasis and its course). Conclusions. Taking into account the different links of immunity violations in patients with psoriasis and concomitant Malassezia infection, compared with patients with psoriasis without fungal infection, it can be concluded: the effect of fungal infection on the clinical manifestations and course of psoriasis was extremely negative, which required new approaches to complex therapy of psoriasis complicated forms, especially to the prevention of relapses.
Иммунный статус у больных псориазом с сопутствующей малассезийной инфекцией
Immune status in patients with psoriasis and concomitant Malassezia infection
Keywords: псоріаз; імунітет; лімфоцити; нейтрофіли; імуноглобуліни; інтерлейкіни; псориаз; иммунитет; лимфоциты; нейтрофилы; иммуноглобулины; интерлейкины; psoriasis; immunity; lymphocytes; neutrophils; immunoglobulins; interleukins