Імуноморфологічні аспекти морфогенезу щитоподібної залози після пренатальної дії тироїд-неспецифічного антигену в постнатальному періоді онтогенезу - Федосєєва, Ольга Віталіївна; Fedosieieva, O. V. (Полтава : Укр. мед. стомат. акад., 2021)
Резюме. Проблема морфо-функціонального гомеостазу щитоподібної залози в онтогенезі під дією різноманітних факторів охоплює питання процесів морфогенезу органу, компенсаторно-пристосувальних механізмів, активності проліферативних процесів. Наслідком перенесених інфекцій вагітної, може бути ініціація морфологічних змін органів та забар’єрних структур плоду та дитини, тобто інфекції напряму не призводять до стійких морфо-функціональних змін, а тільки залишають імунологічний фон в органі та організмі в цілому, який при впливі різноманітних чинників може в подальшому ініціювати патологічні стани, включаючи автоімунні захворювання і т.д. Мета дослідження: експериментально встановити особливості морфологічних перетворень фолікулів і лімфоїдної тканини щитоподібної залози у постнатальному періоді онтогенезу за умов пренатальної дії тироїд-неспецифічного антигену – стафілококового анатоксину. Матеріалом є щитоподібна залоза щурів лінії Вістар у віці від 1 до 21 доби постнатального розвитку (108 тварин). Досліджено три групи тварин на 1, 3, 7, 11, 14, 21 добу: І гр. – інтактні тварини (норма); ІІ гр. – контрольна, тваринам якої вводили 0,9% розчин NaCl на 18 добу датованої вагітності; ІІІ – експериментальні тварини, яким вводили стафілококовий анатоксин рідкий очищений адсорбований (10-14 одиниць зв’язування у 1 мл, розведений у 10 разів) на 18 добу датованої вагітності оперативно під час лапаротомії, шляхом крізьматкової, крізьоболонкової підшкірної ін’єкції у міжлопаткову ділянку в дозі 0,05 мл кожному плоду. Гістологічні зрізи забарвлювали гематоксиліном і еозином, за методом Ван-Гізона, імуногістохімічно:використовували маркер проліферації ki-67 (Ki-67), СD3 (5В2) фірми Santa Cruz Biotechnology, Inc. На момент народження у експериментальних тварин більш розвинені та зрілі структурні елементи щитоподібної залози. З появою лімфоцитарної інфільтрації на 3 добу життята формуванням лімфоїдного вузлика на 14 добу підвищуються регенераторно-десквамаційні процеси, збільшується резорбція колоїду і активна продукція гормонів у кровоплин, про що свідчать фолікули з сильно вакуолізованим «піннім» колоїдом. Різноспрямований фолікулогенез шляхом поділу фолікулів та виникнення інтерфолікулярних проліферуючих скупчень, свідчить про компенсаторну реакцію у відповідь на появу фолікулів з ознаками гіпофункції та десквамаційні процеси. Активні морфогенетичні зміни в щитоподібній залозі експериментальних тварин обумовлені системним пренатальним антигенним навантаженням організму в цілому і є загальною реакцією імунної системи ще до народження, яка впливає на імунний статус і морфогенез органу у постнатальному періоді. Компенсаторно-пристосувальна трансформація щитоподібної залози у поліморфнопластичний варіант з формуванням лімфоїдного компартмента може бути морфологічним підгрунттям для розвитку автоімунних станів щитоподібної залози і потребує подальшого детального вивчення, що важливо для вирішення питань профілактичної та клінічної медицини. Abstract. The problem of morpho-functional homeostasis in the thyroid gland in ontogenesis under the influence of various factors covers the issues of organ morphogenesis processes, compensatory-adaptive mechanisms, activity of proliferative processes. Consequence of the transferred infections of the pregnant woman can be initiation of morphological changes in organs and barrier structures of the fetus and the child, so infections directly do not lead to steady morpho-functional changes, but leave an immunological background in body and organism as a whole and initiate pathological conditions, including autoimmune diseases, etc. The aim: experimentally establish the features of morphological transformations of follicles and lymphoid tissue of the thyroid gland in the postnatal period of ontogenesis under the prenatal action of nonspecific forthyroid antigen – staphylococcal toxoid. The material of study was thyroid glands of Wistar rats aged 1 to 21 days of postnatal development (108 animals). Three groups of animals on 1, 3, 7, 11, 14, 21 days were studied: I group. – intact animals (norm); ІІ gr. – control, animals which were injected with 0.9% NaCl solution on the 18th day of the dated pregnancy; III – experimental animals injected with staphylococcal toxoid liquid purified adsorbed (10-14 units of binding in 1 ml, diluted 10 times) on the 18th day of the date of pregnancy operatively during laparotomy, by intrauterine, transdermal subcutaneous injection into the interscapular area at a dose of 0.05 ml of each fruit. Histological sections were stained byhematoxylin and eosin, according to the method of Van Gizon, immunohistochemically: used the proliferation marker ki-67 (Ki-67), CD3 (5B2) from Santa Cruz Biotechnology, Inc. At birth, experimental animals have more developed and mature structural elements of the thyroid gland. With the appearance of lymphocytic infiltration on the 3rd day of life and the formation of a lymphoid nodule on the 14th day, regenerative-desquamation processes increase, colloid resorption and active production of hormones in the bloodstream increase, as evidenced by follicles with highly vacuolated “foamy” colloid. Divergent folliculogenesis through the division of follicles and the emergence of interfollicular proliferating clusters, indicates a compensatory response to the appearance of follicles with signs of hypofunction and desquamation processes. Active morphogenetic changes in the thyroid gland of experimental animals are due of systemic prenatal antigenic influence of the body as a whole and it is a general reaction of the immune system before birth, which affects the immune status and morphogenesis of the body in the postnatal period. Compensatory-adaptive transformation of the thyroid gland into a polymorphoplastic variant with the formation of a lymphoid compartment may be a morphological basis for the development of autoimmune conditions of the thyroid gland and requires further detailed study, which is important for addressing issues of preventive and clinical medicine.
Immunemorphological aspects of thyroidmorphogenesis after prenatal action of thyroidnon-specific antigen in postnatal ontogenetic period
Keywords: щитоподібна залоза; антиген; морфогенез; лімфоцити; проліферація; thyroid gland; antigen; morphogenesis; lymphocytes; proliferation