Оценка состояния липидного обмена при дисфункции щитовидной железы - Каджарян, В. Г.; Мельник, А. И.; Бидзиля, П. П.; Соловьюк, А. О.; Каджарян, Віталій Георгійович; Мельник, А. І.; Бідзіля, Петро Петрович; Солов'юк, Олександр Олегович (ЗДМУ, 2014)
По данным Всемирной организации здравоохранения, патология щитовидной железы - одна из наиболее распространенных у человека и является одним из факторов риска сердечно-сосудистых заболеваний. Гипофункция щитовидной железы отягощает механизмы потенцирования сердечно-сосудистых факторов риска, что послужило поводом для исследования уровня липидов крови у всех больных с дисфункцией щитовидной железы. В результате исследования определена зависимость между повышенными уровнями тиреотропного гормона и липидов крови. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, патологія щитовидної залози є однією з найпоширеніших у людини і становить один із факторів ризику серцево-судинних захворювань. Гіпофункція щитовидної залози обтяжує механізми потенціювання серцево-судинних факторів ризику, що стало приводом для дослідження рівня ліпідів крові у всіх хворих із дисфункцією щитовидної залози. У результаті дослідження визначено залежність між підвищеними рівнями тиреотропного гормону і ліпідів крові. According to the WHO thyroid pathology is one of the most common in humans, and is one of the risk factors for cardiovascular disease. Hypothyroidism burdens mechanisms of potentiation of cardiovascular risk factors, which led to the study of blood lipid levels in all patients with thyroid dysfunction. The study was defi ned relationship between elevated levels of TSH and elevated blood lipids.
Оцінка стану ліпідного обміну під час дисфункції щитовидної залози
Assessment of the state of lipid exchange in thyroid dysfunction
Keywords: дисфункция щитовидной железы; гипотиреоз; гипертиреоз; эутиреоз; состояние липидного обмена; дисфункція щитовидної залози; гіпотиреоз; гіпертиреоз; еутиреоз; стан ліпідного обміну