Вивчення мікробіологічної чистоти ректальних супозиторіїв з олією журавлини - Олійник, І. М.; Количева, Наталія Леонідівна (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Хронічний геморой залишається домінуючим проктологічним захворюванням по широті поширення, частоті виникнення рецидивів і ускладнень. Основними препаратами для патогенетичної етіотропної терапії цієї патології є м'які лікарські форми, серед яких вигідно виділяються супозиторії, що дозволяють поєднувати високу ефективність, комплаєнтність і безпеку. Олія журавлини холодного пресування без рафінування має доведений регенеруючий, антиоксидантний, гіпохолестеринемічний і антисклеротичний ефект. На кафедрі організації та економіки фармації і технології ліків ДВНЗ «Івано - Франківський національний медичний університет» в результаті проведених комплексних досліджень, науково обгрунтований склад ректальних супозиторіїв з олією журавлини (0,25 г) на основі твердого жиру кондитерського з додаванням 2% емульгатора №1. Метою досліджень було вивчення мікробної контамінації розробленої ректальної лікарської форми, сприяючої підвищенню її безпеки і стабільності упродовж часу зберігання. Мікробіологічну чистоту ректальних супозиторіїв з олією журавлини (термін зберігання 10 діб в умовах холодильника (2-8°С) встановлювали у відповідності з р. 2.6.12; 2.6.13 ДФУ з урахуванням того, що антимікробної дії, активний фармацевтичний інгредієнт і основа-носій не має.
Keywords: тези доповідей