Neuropsychological and neurophysiological features of cognitive functions in patients with stage ii parkinson’s disease - Demchenko, A. V.; Aravitskaya, Dj. N.; Демченко, Аліна Вікторівна; Аравіцька, Джаміля Нуреддінівна (My University, 2022)
The aim was to study the features of psycho-emotional and cognitive functions in patients with stage II PD using neuropsychological and neurophysiological examination. The study included 90 patients with stage II PD, according to Hoehn-Yahr, and 30 people without signs of extrapyramidal pathology. The severity of PD symptoms was assessed using the MDS UPDRS scale, Beck Depression Scale, the Spielberger-Hanin Anxiety Scale, the Hospital Anxiety and Depression Scale, and MMSE. Instrumental stimulus indicators for the analysis of cognitive evoked potential (CEP) P300 by auditory stimulus were the latency period of peaks N 2 and P300 and the amplitude of the peak N 2 / P300 in leads F3, F4, C 3, C 4, P3, and P4. The score on the MMSE scale in patients with stage II PD was significantly lower (p=0.02) than the score of patients in the control group. The latent period of the N 2 and P300 peaks CEP P300 was significantly (p<0.001) longer, and the N 2/P300 peak amplitude was significantly lower (p<0.001) in patients with stage II PD compared to the control group in frontal, central and parietal leads bilaterally. There was a negative correlation between the MMSE «Concentration» scale and the latent period of the N 2 peak latency period (r= –0.398–0.438, p<0.05) and between the «Short-term memory» subscale and the latent period of the P300 peak. r= –0,269–0,330, p<0,05) in all studied leads. Patients with stage II PD have a significant increase in the latency of the N 2 and P300 peaks, a decrease in the amplitude of the N 2 / P300 peaks, and MMSE scores compared to healthy subjects. In addition, the «Concentration» and «Short-term memory» subscales score negatively correlate with the latency of the N 2 and P300 peaks in the frontal, central, and parietal leads of the CEP P300. Метою було дослідження особливості психоемоційних та когнітивних функцій у пацієнтів з ХП ІІ стадії з використанням нейропсихологічного та нейрофізіологічного обстеження. Об’єкт і методи дослідження. У дослідження було включено 90 хворих віком від 49 до 75 років із ХП II стадії за Хен-Яром та 30 осіб без ознак екстрапірамідної патології. Вираженість ХП оцінювали за допомогою шкали MDS UPDRS. Психоемоційний стан оцінювали з використанням шкали депресії Бека, шкали тривоги Спілбергера-Ханіна та госпітальної шкали тривоги та депресії. Когнітивні функції оцінювали за короткою шкалою оцінки психічного стану MMSE. Когнітивний викликаний потенціал (КВП) Р300 за слуховим стимулом досліджували у моделі події Odd-ball paradigm із рахуванням пацієнтом значимого стимулу серед незначимих. Для аналізу показників КВП Р300 використовували відведення F3, F4, СЗ, С4, P3 та P4. Основними показниками для аналізу КВП Р300 були латентний період піків N 2, що пов’язаний з упізнанням стимулу у скроневій ділянці, та P300, що пов’язаний з етапом сприйняття стимулу, а також амплітуда піка N 2/P300. Результати. При нейропсихологічному обстеженні хворих когнітивні порушення були виявлені у 67,78 % хворих, а оцінка за шкалою MMSE у хворих на ХП ІІ стадії є достовірно меншою (р=0,02) порівняно з оцінкою пацієнтів групи контролю. Латентний період піків N 2 та Р300 КВП Р300 були достовірно (р<0,001) довшим, а амплітуда піку N 2/P300 достовірно нижчою (р<0,001) у пацієнтів із ХП ІІ стадії порівняно із особами групи контрою у лобових, центральних та тім’яних відведеннях білатерально. Виявлено, що у хворих на ХП без клінічних симптомів КП латентний період піків N 2 та Р300 КВП Р300 був також достовірно довшим, як і амплітуда піку N 2/P300 нижчою порівняно із аналогічними показниками контрольної групи. Виявлено негативний помірної сили кореляційний зв’язок між субшкалою «Концентрація уваги» шкали MMSE та латентним періодом піку N 2 і між субшкалою «Оперативна пам’ять» та латентним періодом піку Р300 в усіх досліджуваних відведеннях. Висновки. Оцінка за субшкалами «Концентрація уваги» та «Оперативна пам’ять» шкали MMSE є тим меншою, чим довше латентний період піків в N 2 та Р300 відповідно у фронтальних, центральних та парієтальних відведеннях КВП Р300. У пацієнтів із ХП ІІ стадії відзначається достовірне збільшення латентного періоду піків N 2 та Р300, зменшення амплітуди піку N 2/P300 та оцінки за шкалою MMSE порівняно із здоровими особами, що проявляється погіршенням здатності концентрувати увагу та зменшенням обсягу оперативної пам’яті.
Нейропсихологічні та нейрофізіологічні особливості когнітивних функцій у хворих на хворобу Паркінсона ІІ стадії
Demchenko A. V. - 0000–0002–4296–0902
Keywords: Parkinson’s disease; psycho-emotional and cognitive symptoms; cognitive evoked potential; хвороба Паркінсона; психоемоційні та когнітивні симптоми; когнітивний викликаний потенціал