Взаємозв’язки між галектином-3 та кардіоваскулярним ризиком у хворих із ремісією хронічної лімфоцитарної лейкемії: результати 3-річного проспективного дослідження - Самура, Борис Борисович; Самура, Б. Б.; Samura, B. B. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Мета роботи – виявлення взаємозв’язків між рівнем циркулюючого галектину-3 та кардіоваскулярним ризиком у пацієнтів із хронічною лімфоцитарною лейкемією в ремісії. Матеріали та методи. У дослідження включили 157 пацієнтів із хронічною лімфоцитарною лейкемією в частковій або повній ремісії. Рівень циркулюючого галектину-3 визначали на момент включення в дослідження за допомогою імуносорбентного методу. Виникнення кардіоваскулярних подій оцінювали протягом 3 років спостереження. Результати. Зафіксовано 170 кардіоваскулярних подій у 68 пацієнтів (43,3 %): 12 смертей внаслідок кардіоваскулярних причин, 17 життєвонебезпечних аритмій, 36 ішемічних подій, 9 інсультів, 38 випадків декомпенсації хронічної серцевої недостатності, 58 госпіталізацій, що пов’язані з кардіоваскулярними причинами. Середні значення циркулюючого галектину-3 в пацієнтів без кардіоваскулярних подій і в пацієнтів із кардіоваскулярними подіями становили 5,22 ± 3,06 нг/мл і 12,64 ± 5,24 нг/мл відповідно (р < 0,0001). Встановили, що середнє значення галектину-3 у хворих із ремісією хронічної лімфоцитарної лейкемії після хіміотерапії з антрациклінами було вищим порівняно з хворими після хіміотерапії без антрациклінів (р = 0,0014). Не виявили статистичних відмінностей рівня галектину-3 залежно від статі, віку пацієнтів, кумулятивної дози антрациклінів, наявності артеріальної гіпер¬тензії, гіперліпідемії, цукрового діабету, індексу маси тіла, тютюнопаління. Висновки. Серед пацієнтів із документованою хронічною лімфоцитарною лейкемією в ремісії підвищення циркулюючого галекти¬ну-3 пов’язане з включенням антрациклінів у схеми протипухлинного лікування та асоціюється з виникненням кардіоваскулярних подій протягом 3 років спостереження. Цель работы – выявить взаимосвязи между уровнем циркулирующего галектина-3 и кардиоваскулярным риском у пациентов с хронической лимфоцитарной лейкемией в ремиссии. Материалы и методы. В исследование включены 157 пациентов с хронической лимфоцитарной лейкемией в частичной или полной ремиссии. Уровень циркулирующего галектина-3 в плазме крови определяли на момент включения в исследование с помощью иммуносорбентного метода. Возникновение кардиоваскулярных событий оценивали на протяжении 3 лет наблюдения. Результаты. Зафиксированы 170 кардиоваскулярных событий у 68 пациентов (43,3 %): 12 смертей вследствие кардиоваскулярных причин, 17 жизненноопасных аритмий, 36 ишемических событий, 9 инсультов, 38 случаев декомпенсации хронической сердечной недостаточности, 58 госпитализаций, связанных с кардиоваскулярными причинами. Средние значения циркулирующего галекти¬на-3 у пациентов без кардиоваскулярных событий и с кардиоваскулярными событиями составили 5,22 ± 3,06 и 12,64 ± 5,24 нг/мл, соответственно (р < 0,0001). Установлено, что средние значения галектина-3 у больных с ремиссией хронической лимфоцитарной лейкемии после химиотерапии с антрациклинами были выше по сравнению с больными после химиотерапии без антрациклинов (р = 0,0014). Не установили статистические различия уровня галектина-3 в зависимости от пола, возраста пациентов, кумулятивной дозы антрациклинов, наличия артериальной гипертензии, гиперлипидемии, сахарного диабета, индекса массы тела, табакокурения. Выводы. У пациентов с документированной хронической лимфоцитарной лейкемией в ремиссии повышение циркулирующего галектина-3 связано с включением антрациклинов в схемы противоопухолевой терапии и ассоциируется с возникновением кардиоваскулярных событий на протяжении 3 лет наблюдения. Purpose – to evaluate interactions between the value of circulating galectin-3 and cardiovascular risk in patients with chronic lymphocytic leukemia in remission. Materials and methods. One hundred fifty seven out subjects with chronic lymphocytic leukemia in full or partial remission were enrolled in the study. Observation period was up to 12 months. Blood samples for biomarkers measurements were collected at the visit of inclusion into the study. ELISA method for measurements of circulating level of galectin-3 was used. Cardiovascular events were evaluated for 3 year observation period. Results. Two hundred seventy cumulative clinical events occurred in 68 patients (43.3 %) within the follow-up, with their distribution being as follows: 12 deaths for cardiovascular reasons, 17 life-threatening arrhythmias, 36 cardiac ischemic events, 9 strokes, 38 decompensated chronic heart failures and 58 hospital admissions for cardiovascular reasons. Mean levels of galectin-3 in patients without cardiovascular events and with cardiovascular events were 5.22 ± 3.06 ng/ml and 12.64 ± 5.24 ng/ml (P < 0.0001). In patients after antitumor treatment with anthracyclines mean levels of galectin-3 were higher comparing with patients after antitumor treatment without anthracyclines (P = 0.0014). There were no differences in the value of galectin-3 in depend on gender, age, cumulative dose of anthracyclines, arterial hypertension, hyperlipidemia, diabetes mellitus, body mass index, smoking. Conclusions. Among patients with chronic lymphocytic leukemia in remission increased circulating galectin-3 associates with presence of anthracyclines in antitumor treatment and increase of number of cardiovascular events within 3 years observation period.
Взаимосвязи между галектином-3 и кардиоваскулярным риском у пациентов с ремиссией хронической лимфоцитарной лейкемии: результаты 3-летнего проспективного исследования
Interactions between galectin-3 and cardiovascular risk in patients with chronic lymphocytic leukemia in remission: results of 3-year prospective study
Keywords: галектин-3; хроническая лимфоцитарная лейкемия; кардиоваскулярные события; факторы риска; хронічна лімфоцитарна лейкемія; кардіоваскулярні події; фактори ризику; galectin-3; chronic lymphocytic leukemia; cardiovascular events; risk factors