Синтез та фізико-хімічні властивості 2-(2-r-[1,2,4]тріазоло[1,5-c]-хіназолін-5-іл)бензойних кислот - Литвиненко, М. О.; Волошина, В. О.; Берест, Галина Григорівна; Коваленко, Сергій Іванович; Синяк, Р. С. (Запорізький державний медичний університет, 2010)
Досліджено гетероциклізацію [2-(3-R-1H-[1,2,4]тріазол-5-іл)феніл]амінів фталевим ангідридом і показано, що взаємодія вихідних сполук у м´яких умовах викликає утворення відповідних N-ацильних похідних, а в жорстких умовах – 2-(2-R-[1,2,4]–тріазол[1,5-c]хіназолін-5-іл)бензойних кислот. Будову синтезованих сполук підтверджено елементним аналізом та спектральними методами. Исследована гетероциклизация [2-(5-R-[1,2,4]триазол-3-ил)фенил]аминов фталевым ангидридом и показано, что взаимодействие исходных соединений в мягких условиях проводит к образованию соответствующих N-ацильних производных, а в жестких условиях – 2-(2-R-[1,2,4]триазоло[1,5-c]хиназолин-5-ил)бензойных кислот. Строение синтезированных соединений подтверждено элементным анализом и спектральными методами. The heterocyclization of [2-(5-R-1Н-[1,2,4]triazolo-3-yl)phenyl]amines by ftalic anhydride was investigated and it was shown that interaction of initial substances in mild conditions lead to formation of proper N-acyl derivates, and to formation of 2-(2-R-[1,2,4] triazolo[1,5-c]quinazolin-5-yl)benzoic acids in severe conditions. The structure of the synthesized substances was proved by element analysis and spectral data.
Keywords: гетероциклізація; [2-(3-R-1H-[1,2,4]тріазол-5-іл)феніл] аміни; фталевий ангідрид; гетероциклизация; 2-(3-R-1Н-[1,2,4]триазол-5-ил) фенил]амины; фталевый ангидрид; heterocyclization; [2-(3-R-1Н-[1,2,4]triazolo-5-yl)phenyl] amines; ftalic anhydride