Взаємозв’язок гіперглікемії з ендотеліальною функцією, функцією нирок, ліпідемічним профілем і морфологічними змінами формених елементів крові у хворих із недостатньою компенсацією цукрового діабету 2 типу з артеріальною гіпертензією - Перцева, Н. О. (ЗДМУ, 2014)
Потребують з’ясування і розробки численні питання щодо зв’язків між ендотеліальною дисфункцією та морфологічним субстратом ушкодження гемостазу, що відбуваються під час розвитку цукрового діабету 2 типу в поєднанні з артеріальною гіпертензією. У 87 хворих цього контингенту з недостатньою компенсацією глікемії за допомогою клініко-лабораторних, морфологічних методів і кореляційного аналізу визначили зв’язки між ендотеліальною дисфункцією, ступенем ушкодження функції нирок, ліпідемічним профілем і морфологічними змінами судинно-тромбоцитарного гемостазу. Встановили, що за умов недостатнього глікемічного контролю на тлі значного посилення зв’язків між показниками ендотеліальної дисфункції й ушкодженої тромбоцитарної ланки гемостазу (до r=+0,95) утворюються вірогідні кореляції ультраструктурних характеристик тромбоцитів із клініко-лабораторними ознаками нефропатичних і дисліпідемічних змін. Требуют выяснения и дальнейшей разработки многочисленные вопросы о связях между эндотелиальной дисфункцией и морфологическим субстратом повреждения гемостаза, которые наблюдаются при развитии сахарного диабета 2 типа в сочетании с артериальной гипертензией. У 87 больных данного контингента с недостаточной компенсацией гликемии с помощью клинико-лабораторных, морфологических методов и корреляционного анализа были определены связи между эндотелиальной дисфункцией, степенью повреждения функции почек, липидемическим профилем и морфологическими изменениями сосудисто-тромбоцитарного гемостаза. Установлено, что в условиях недостаточного гликемического контроля на фоне значительного усиления связей между показателями эндотелиальной дисфункции и поврежденного тромбоцитарного звена гемостаза (до r=+0,95) формируются достоверные корреляции ультраструктурных характеристик тромбоцитов с клинико-лабораторными признаками нефропатических и дислипидемических изменений. Aim. Many questions about the relationship between endothelial dysfunction and morphological substrate of hemostasis damage that occur during the progress of type 2 diabetes mellitus and arterial hypertension require clarifi cation and further advance. Methods and results. In 87 patients with insuffi cient glycemic compensation associations between endothelial dysfunction, degree of renal function damage, lipidemic profi le and morphological changes of vascular-platelet hemostasis were identifi ed using clinical, laboratory, morphological methods and correlational analysis. Conclusion. It has been established that in the insuffi cient glycemic control against the background of signifi cant strengthening relationships between indicators of endothelial dysfunction and damaged platelet hemostasis (up to r=+0.95) signifi cant correlations of ultrastructural characteristics of platelets with clinical and laboratory signs of nephropathic and dyslipidemic changes are formed.
Взаимосвязь гипергликемии с эндотелиальной функцией, функцией почек, липидемичним профилем и морфологическими изменениями форменных элементов крови у больных с недостаточной компенсацией сахарного диабета 2 типа с артериальной гипертензией
Relationship of hyperglycemia with endothelial function, renal function, lipidemic profi le, and morphological changes of blood cells in patients with insuffi cient compensation of type 2 diabetes mellitus with hypertension
Keywords: цукровий діабет 2 типу; артеріальна гіпертензія; ендотеліальна дисфункція; тромбоцитарний гемостаз; взаємозв’язок; диабет сахарный тип 2; гипертензия; эндотелий; гемостаз; тромбоцитоз; Diabetes Mellitus Type 2; Arterial Hypertension; Endothelium; Thrombocytosis; Hemostasis