Особливості змін вегетативного статусу у пацієнтів з ішемічною хворобою серця та гіпотиреозом у взаємозв’язку з гормонами гіпофізарно-тиреоїдної системи - Михайловська, Наталія Сергіївна; Олійник, Тетяна Вікторівна; Михайловський, Ярослав Максимович; Михайловская, Н. С.; Олейник, Т. В.; Михайловский, Я. М.; Mykhailovska, N. S.; Oleynik, T. V.; Mykhailovskiy, Y. M. (My University, 2015)
З метою визначення особливостей вегетативного статусу у пацієнтів з ішемічною хворобою серця (ІХС) та гіпотиреозом у взаємозв’язку з рівнем гормонів гіпофізарно-тиреоїдної системи обстежено 41 хворий: 14 – з супутнім гіпотиреозом, 13 – зі структурними змінами щитоподібної залози та еутиреозом, 14 – без структурно-функціональних змін щитоподібної залози. Установлено, що у пацієнтів з ІХС з гіпо- та еутиреозом спостерігається зниження загальної активності вегетативної нервової системи переважно за рахунок потужності парасимпатичного відділу, що підтверджується зменшенням часових показників (SDNNi, RMSSD, pNN50) та HF. У пацієнтів з ІХС з гіпотиреозом спостерігаються більш виражені порушення у вегетативному статусі порівняно з групою пацієнтів з ІХС з еутиреозом: зниження спектральних показників (VLF, LF, HF), коефіцієнта симпато-парасимпатичного балансу LF/HF, а також ригідність циркадного ритму вегетативної нервової системи. Зниження варіабельності серцевого ритму у пацієнтів з ІХС з гіпотиреозом асоціюється з суттєвим підвищенням рівня тіреотропного гормону та зниженням рівня Т4 вільного із наявністю тісних кореляційних взаємозв’язків. С целью определения особенности вегетативного статуса у пациентов с ишемической болезнью сердца (ИБС) и гипотиреозом во взаимосвязи с уровнем гормонов гипофизарно-тиреоидной системы обследован 41 больной: 14 – с сопутствующим гипотиреозом, 13 – со структурными изменениями щитовидной железы и эутиреозом, 14 – без структурно-функциональных изменений щитовидной железы. Установили, что у пациентов с ИБС с гипо- и эутиреозом наблюдается снижение общей активности вегетативной нервной системы преимущественно за счет мощности парасимпатического отдела, что подтверждается уменьшением временных показателей (SDNNi, RMSSD, pNN50) и HF. У пациентов с ИБС с гипотиреозом наблюдаются более существенные нарушения в вегетативном статусе по сравнению с группой пациентов с ИБС с эутиреозом: снижение спектральных показателей (VLF, LF, HF), коэффициента симпато-парасимпатического баланса LF/HF, а так же ригидность циркадного ритма вегетативной нервной системы. Снижение вариабельности сердечного ритма у пациентов с ИБС с гипотиреозом ассоциируется с существенным повышением уровня ТТГ и уменьшением уровня Т4 свободного с наличием тесных корреляционных взаимосвязей. To determine the features of the vegetative status in patients with coronary heart disease and hypothyroidism in relation to the level of hormones of the pituitary1thyroid system there was examined 41 patients:14 – with a concomitant hypothyroidism, 13 – with the structural changes of the thyroid gland and euthyroidism, 14 – without structural and functional changes of the thyroid gland. Was established that in patients with CHD and hypo – and euthyroidism there is a decrease of the autonomic nervous system overall activity, primarily due to the capacity of parasympathetic part, as evidenced by temporal parameters (SDNNi, RMSSD, pNN50 and HF) decreasing. In CHD patients with hypothyroidism observed more substantial violations of the vegetative status in comparison with the group of patients with coronary artery disease and euthyroidism: reduction of spectral parameters (VLF, LF, HF), the sympathetic1parasympathetic ratio balance LF/HF, as well as the rigidity of circadian rhythm of the autonomic nervous system. Reduced heart rate variability in patients with coronary heart disease with hypothyroidism is associated with a significant increasing in serum TSH and decreasing of freeT4 with the presence of close correlation relationships.
Особенности изменений вегетативного статуса у пациентов с ишемической болезнью сердца и гипотиреозом во взаимосвязи с гормонами гипофизарно-тиреоидной системы
Features of autonomic status changes in patients with coronary heart disease and hypothyroidism in relation to the hormones of the pituitary-thyroid system
Keywords: ішемічна хвороба серця; гіпотиреоз; вегетативний статус; гормони гіпофізарно-тиреоїдної системи; ишемическая болезнь сердца; гипотиреоз; вегетативный статус; гормоны гипофизарно-тиреоидной системы; coronary heart disease; hypothyroidism; vegetative status; hormones of the pituitary-thyroid system