Characteristics of the nitric oxide system indicators in the left ventricle myocardium in SHR - Kolesnyk, Yu. M.; Isachenko, M. I.; Melnikova, O. V.; Hrekova, T. A.; Колесник, Юрій Михайлович; Ісаченко, Марія Ігорівна; Мельнікова, Ольга Валеріївна; Ганчева, Ольга Вікторівна; Колесник, Ю. М.; Исаченко, М. И.; Мельникова, О. В.; Грекова, Т. А. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
The aim was to determine the morpho-functional parameters of the left ventricular myocardium NO system in the rats with essential hypertension (SHR line). Material and methods. We used a combination of modern highly informative methods, namely: research of NOS isoform profile (nNOS, iNOS eNOS) in the myocardial slices along with an assessment of their synthesis and expression of the corresponding mRNA; NO derived nitrites level determination directly in the myocardium homogenates and concentration of nitrotyrosine in blood plasma of rats. The results of the performed studies have shown that high blood pressure in the SHR was accompanied by a significant increase in the concentrations of all three NOS isoforms in the myocardium and increased expression of their mRNA. Higher concentration of nitrites by 18.8 % was detected in the SHR group compared with the control animals. The concentration of nitrotyrosine in blood plasma of rats with essential hypertension was also increased by 25 %. Conclusions. The predominance of IRM to constitutive isoforms of NOS with low IRM content to iNOS was noted in the myocardium of the control group rats while in SHR rats higher IRM values were marked for all NOS isoforms. The formation of hypertension is accompanied by high content of NO end metabolites and the development of systemic nitroso-oxidative stress with the increase of nitrotyrosine concentration. Мета роботи – визначення морфофункціональних показників системи NO міокарда лівого шлуночка в щурів з есенціальною артеріальною гіпертензією (лінії SHR). Матеріали та методи. Використали комплексний підхід із застосуванням сучасних і високоінформативних методів: дослідження у зрізах міокарда ізоформного профілю NOS (nNOS, iNOS eNOS) з оцінюванням їхнього синтезу за експресією відповідних мРНК; визначення рівня кінцевого метаболіту NO-нітритів безпосередньо в гомогенатах міокарда й концентрації нітротирозину у плазмі крові щурів. Результати. Показано, що формування стійкого підвищення артеріального тиску в щурів лінії SHR супроводжувалося вірогідним збільшенням у зрізах міокарда концентрацій усіх ізоформ NOS і збільшенням показників експресії їх мРНК. У групі SHR встановлена вища концентрація нітритів (на 18,8 %) порівняно з показником контрольних тварин. Щодо концентрації нітротирозину у плазмі крові щурів, то у групі щурів з есенціальною артеріальною гіпертензією також встановили збільшення показника на 25 %. Висновки. У щурів контрольної групи в міокарді виявили переважання ІРМ до конститутивних ізоформ NOS із низьким значенням вмісту ІРМ до iNOS, а в щурів SHR встановили вищий вміст ІРМ до всіх ізоформ NOS. Формування артеріальної гіпертензії супроводжується збільшеним вмістом кінцевих метаболітів NO та формуванням системного нітрозо-оксидативного стресу з підвищенням концентрації нітротирозину. Цель работы – определение морфофункциональных показателей системы NO миокарда левого желудочка у крыс с эссенциальной артериальной гипертензией (линии SHR). Материалы и методы. Применили комплексный подход с использованием современных и высокоинформативных методов: исследование в срезах миокарда изоформного профиля NOS (nNOS, iNOS eNOS) с оценкой их синтеза и экспрессии соответствующих мРНК; определение уровня конечного метаболита NO-нитритов непосредственно в гомогенатах миокарда и концентрации нитротирозина в плазме крови крыс. Результаты. Показано, что формирование стойкого повышения артериального давления у крыс линии SHR сопровождалось достоверным увеличением в срезах миокарда концентраций всех изоформ NOS и увеличением показателей экспрессии их мРНК. В группе SHR установлена более высокая концентрация нитритов (на 18,8 %) по сравнению с показателем контрольных животных. Что касается концентрации нитротирозина в плазме крови крыс, то в группе крыс с эссенциальной артериальной гипертензией установлено увеличение показателя на 25 %. Выводы. У крыс контрольной группы в миокарде отмечено преобладание ИРМ к конститутивным изоформам NOS с низким значением содержания ИРМ к iNOS, а у крыс SHR установлено более высокое содержание ИРМ ко всем изоформам NOS. Формирование АГ сопровождается увеличенным содержанием конечных метаболитов NO и формированием системного нитрозо-оксидативного стресса с повышением концентрации нитротирозина.
Характеристика показників системи оксиду азоту в міокарді лівого шлуночка в щурів лінії SHR
Характеристика показателей системы оксида азота в миокарде левого желудочка у крыс линии SHR
Keywords: NOS isoforms; nitric oxide synthase; ventricular remodeling; left ventricle; heart; essential hypertension; rats; SHR; ізоформи NOS; синтаза оксиду азоту; ремоделювання шлуночка серця; лівий шлуночок; серце; есенціальна артеріальна гіпертензія; щури; изоформы NOS; синтаза оксида азота; ремоделирование сердца желудочка; левый желудочек; сердце; эссенциальная артериальная гипертензия; крысы