Гіперпролактинемія в патогенезі безпліддя жінок і чоловіків за умов впливу стресу під час військового стану - Авраменко, Наталія Вікторівна; Нікіфоров, Олег Анатолійович; Кабаченко, Олена Володимирівна; Постоленко, Вікторія Юріївна; Ломейко, Олена Олександрівна; Avramenko, N. V.; Nikiforov, O. A.; Kabachenko, O. V.; Postolenko, V. Yu.; Lomeiko, O. O. (My University, 2025)
Анотація. Безпліддя зустрічається у 8-12% пар, які намагаються мати дітей. Одним із факторів, що сприяє розвитку безпліддя є гіперпролактинемія, яка може розвиватися на фоні стресу в умовах військового стану. Гіперпролактинемія призводить до пригнічення гіпоталамо-гіпофізарно-гонадної осі на багатьох рівнях, що виражатиметься гормональним дисбалансом як у жінок, так і у чоловіків. Мета роботи - оцінити рівень гонадотропінів та статевих гормонів у крові жінок і чоловіків з безпліддям на тлі гіперпролактинемії під час військового стану. Матеріали і методи дослідження. У роботі проведено обстеження 10 жінок та 8 чоловіків, у яких діагностували безпліддя на тлі виявленої гіперпролактинемії. Пацієнти обох груп тривалий час перебували в зоні бойових дій та піддавалися впливу бойового стресу. Групу порівняння склали здорові жінки та чоловіки. У плазмі крові оцінювали рівні пролактину, гонадотропних гормонів — фолікулостимулюючого гормону (ФСГ), лютеїні-зуючого гормону (ЛГ) та статевих гормонів - естрогену та прогестерону в жінок і тестостерону в чоловіків. Abstract. Infertility occurs in 8-12% of couples trying to conceive. One of the factors contributing to the development of infertility is hyperprolactinemia, which can develop against the background of stress in military conditions. Hyperprolactinemia leads to suppression of the hypothalamic-pituitary-gonadal axis at many levels, which will be expressed in hormonal imbalance in both women and men. The purpose of the work is to assess the level of gonadotropins and sex hormones in the blood of women and men with infertility against the background of hyperprolactinemia during military conditions. Methods. The work examined 10 women and 8 men who were diagnosed with infertility against the background of hyperprolactinemia. Patients in both groups were in the combat zone for a long time and were exposed to combat stress. The comparison group consisted of healthy women and men. In the blood plasma, the levels of prolactin, gonadotropic hormones - follicle-stimulating hormone (FSH), luteinizing hormone (LH) and sex hormones - estrogen and progesterone in women and testosterone in men were assessed.
Hyperprolactinemia in the pathogenesis of female and men's infertility under the influence of stress during martial arts
Keywords: гіперпролактинемія; безпліддя; лютеїнізуючий гормон; фолікулостимулюючий гормон; естроген; прогестерон; жінки; чоловіки; hyperprolactinemia; infertility; luteinizing hormone; follicle-stimulating hormone; estrogen; progesterone; women; men