Сутність, зміст та структура медіакомпетентності лікаря - Мурзіна, Олена Анатоліївна; Мурзина, Е. А.; Murzina, O. A. (My University, 2021)
У статті проведено аналіз психолого-педагогічної літератури, в ході якого здійснено інтерпретацію дефініції «медіакомпетентність» з позиції сучасних вітчизняних та закордонних дослідників. Сьогодні, коли стрімко розвиваються інформаційні технології та прискорюється інформаційний потік, найбільш актуальним завданням стає підготовка студентської молоді до життя в сучасних інформаційних умовах, до сприйняття і розуміння інформації, одержуваної з медіа. Це обумовлене тим, що зростання інтерактивності медіа створює зручне середовище для маніпуляцій, особливо в молоді, яка є основним споживачем медіа. Процес розвитку особистості за допомогою засобів масової інформації та медіатехніки являє собою медіаосвіту. Медіакомпетентність формується як результат процесу медіаосвіти й допомагає людині активно використовувати можливості інформаційного поля – телебачення, радіо, відео, преси, Інтернету. Медіакомпетентність є багатовимірною і потребує широкої перспективи, яка базується на розвиненій структурі знання. Рівень медіакомпетентності можна підвищувати протягом усього життя шляхом сприйняття й аналізу пізнавальної, емоційної, естетичної, етичної медіаінформації. Структуру медіакомпетентності лікаря визначаємо як сукупність взаємопов’язаних компонентів, як-то: мотиваційно-ціннісного, пошуково- аналітичного, інноваційно-технологічного та акмеологічного. Медіакомпетентність дозволяє формувати інформаційно насичене освітнє середовище, впливати на рівень медіакультури особистості, готувати її до безпечної і ефективної взаємодії із сучасним медіапростором та здійснювати медіаосвітню діяльність. Рівень медіаосвіти є сьогодні значною проблемою, а тому розвиток медіакомпетентності набуває особливої актуальності. В статье проанализирована психолого-педагогическая литература, осуществлена интерпретация дефиниции медиакомпетентности с позиции современных отечественных и зарубежных исследователей. Сегодня, когда стремительно развиваются информационные технологии и ускоряется информационный поток, наиболее актуальной задачей становится подготовка студенческой молодежи к жизни в современных информационных условиях, к восприятию и пониманию информации, получаемой из медиа. Это обусловлено тем, что рост интерактивности медиа создает удобную среду для манипуляций, особенно у молодежи, которая является основным потребителем медиа. Процесс развития личности с помощью средств массовой информации и медиатехнологий представляет собой медиаобразование. А результатом медиаобразования является формирование медиакомпетентности. Медиакомпетентность формируется как результат процесса медиаобразования и помогает человеку активно использовать возможности информационного поля – телевидение, радио, видео, прессы, Интернета. Медиакомпетентность является многомерной и требует широкой перспективы, которая базируется на развитой структуре знания. Уровень медиакомпетентности можно повышать в течение всей жизни путем восприятия и анализа познавательной, эмоциональной, эстетической, этической медиаинформации. Медиакомпетентность позволяет формировать информационно насыщенную образовательную среду, влиять на уровень медиакультуры личности, готовить ее к безопасному и эффективному взаимодействию с современным медиапространством и осуществлять медиаобразовательную деятельность. The article analyzes the psychological and pedagogical literature and interpretations of the definition of «media competence» is made by modern researchers. Information technologies are rapidly developing today and information flow is accelerating, therefore the most important task is to prepare students for life in the modern information environment, to perceive and to understand the information received from the media. This is due to the fact that the growth of media interactivity creates a comfortable space for manipulation, especially for young people who are major media consumers. The process of personal development through the mass media and media technics is media education. The result of media education is the formation of media competence. Media competence is formed as a result of the process of media education and helps a person actively use the possibilities of the information field – television, radio, video, press, the Internet. The result of media education is increasing the level of media competency. Media competence is multidimensional and requires a broad perspective based on a well-developed knowledge structure. The level of media competence can be increased throughout life through the perception and analysis of cognitive, emotional, aesthetic, ethical media information. Media competence enables the formation of an informatively rich educational environment, influences the level of personal media culture, prepares it for safe and effective interaction with modern media space and carries out media educational activities. The level of media education is a significant problem today, and therefore the development of media competence becomes of particular relevance. Media competence includes informational, informatic, communicational and communicative competencies.
Сущность, содержание и структура медиакомпетентности врача
Essence, content and structure of media competence of the doctor
ORCID: 0000-0002-6968-5525
Keywords: критичне мислення; медіа; медіаграмотність; медіакомпетнтність; медіакультура; медіаосвіта; медіатизація; критическое мышление; медиа; медиакомпетнтность; медиакультура; медиаобразование; медиатизация; critical thinking; media; media competence; media culture; media education; media literacy; mediatisation