Особливості розподілу глікозаміногліканів у пародонті щурів при наявності фотополімерної пломби і цукрового діабету - Варакута, Ольга Анатоліївна; Кущ, Оксана Георгіївна (Буковин. держ. мед. ун-т., 2016)
Упродовж чотирьох тижнів досліджено розподіл глікозаміногліканів у тканинах пародонта у щурів з фотополімерною пломбою, пломбою на тлі цукрового діабету і з експериметальним цукровим діабетом. За наявності фотополімерної пломби відбувається зниження загальної кількості глікозаміно-гліканів в епітелії ясен, зменшення накопичення гіалуронової кислоти на 30-у добу спостереження і збільшення накопичень гепаран-сульфату в тучних клітинах. При експериментальному цукровому ді-абеті в тканинах пародонту прогресивно зменшується кількість низько- і високосульфатованих гліко-заміногліканів. Наявність фотополімерної пломби і цукрового діабету призводить до зниження нако-пичення високосульфатованих глікозаміногліканів у тканинах пародонту, зменшення кількості гепа-ран-сульфату в базальній мембрані і накопиченню кислих глікозаміногліканів у тучних клітинах.
Keywords: пародонт; пломба; цукровий діабет