Клінічний перебіг першого етапу дентальної імплантації у пацієнтів військовослужбовців - Чертов, Сергій Олександрович; Нєженцев, Є. Ю.; Сальников, Валерій Ігорович; Строгонова, Тетяна Василівна; Сhertov, S. O.; Nezhentsev, E. Yu.; Salnikov, B. I.; Strogonova, T. V. (My University, 2023)
Сучасна військова ситуація в Україні характеризується великою кількістю військовослужбовців серед пацієнтів стоматологічних клінік, особливо у прифронтовому місті, яким є Запоріжжя. Мета дослідження. Вивчення впливу бойового стресу на якість стоматологічного лікування з використанням дентальних імплантатів. Наукова новизна. Дана оцінка впливу бойового стресу на «успіх» дентальної імплантації військовослужбовців. Матеріал та методи. Проведено клінічне дослідження перебігу першого етапу дентальної імплантації, період протяжністю у 3-4 місяці. Оцінку якості лікування проводили в порівнянні із цивільними за проявами клінічних ознак периімплантиту, мукозиту навколо встановлених імплантатів. До дослідження були включені дві групи: пацієнти – військовослужбовці (І група), пацієнти – цивільні особи (ІІ група). Результати та їх обговорення. Запалення слизової оболонки у місці встановлення імплантатів було у 17% пацієнтів І групи і 13,2% пацієнтів ІІ групи (р = 0,86): легкого ступеня мукозит за показниками кровотечи при зондуванні був визначений у 3,7% І групи і 7,5% пацієнтів ІІ групи (р = 0,62); помірного ступеня у 9,4% і 3,7% (р = 0,093) пацієнтів у групах, відповідно; важкого ступеня у 3,7% і 1,9% пацієнтів відповідно. Втрата імплантатів складала 0,92% у групі військовослужбовців і 0,75% – у групі цивільних. Різниця отриманих даних достовірна тільки у показниках частоти легкого ступеня мукозиту відносно до частоти повільного та важкого мукозитів у групах, р = 0,03. Серед показників глибина периімплантних кишень достовірних відмінностей не виявили. Висновок. Перебіг першого етапу дентальної імплантації у пацієнтів ‒ військовослужбовців не відрізняються від результатів у пацієнтів ‒ цивільних, якщо дентальна імплантація проводиться на фоні комплексної стоматологічної підготовки пацієнтів. The current military situation in Ukraine is characterized by a large number of military personnel among patients of dental clinics, especially in the frontline place, which is Zaporozhye Purpose of the study. Study of the impact of combat stress on the quality of dental treatment using dental implants. Scientific novelty. An assessment of the impact of combat stress on the “success” of dental implantation of military personnel is given. Material and methods. Two groups were included in the experiment: military patients (group I), civilian patients (group II). A clinical study of the course of the first stage of dental implantation, a period lasting 3-4 months, was conducted. The quality of treatment was assessed based on the manifestations of clinical signs of peri-implantitis, mucositis around the installed implants. Results and their discussion. Inflammation of the mucous membrane at the place of installation of implants was present in 17% of patients of the I group and 13.2% of the patients of the II group (p = 0.86): mild mucositis according to bleeding of probing indicators was determined in 3.7% of the I group and 7.5% II group patients (р = 0.62); moderate degree in 9.4% and 3.7% (р = 0.093) of patients in the groups, respectively; severe in 3.7% and 1.9% of patients, respectively. Implant loss was 0.92% in the military group and 0.75% in the civilian group. The difference of the obtained data is reliable only in indicators of the frequency of mild degree of mucositis relative to the frequency of slow and severe mucositis in the groups, p = 0.03. No significant differences were found among the parameters of the depth of peri-implant pockets. Conclusion. If dental implantation is performed against the background of comprehensive dental training, the course of the first stage of dental implantation in military personnel does not differ from the results in civilians.
Clinical course of the first stage of dental implantation in patients – military servants
Keywords: імплантат; периімплантит; бойовий стрес; мукозит; клінічне дослідження; запалення; аналіз; implant; peri-implantitis; combat stress; mucositis; clinical research; inflammation; analysis