Особливості варіабельності серцевого ритму в дітей та підлітків з аритміями при патології верхніх відділів шлунково-кишкового тракту - Потапенко, Сергій Валерійович; Потапенко, С. В.; Potapenko, S. V. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Однією з причин виникнення аритмій називають хвороби верхнього відділу шлунково-кишкового тракту (ШКТ), котрі призводять до функціональних розладів шляхом активації вісцеро-вісцеральних рефлексів, що виникають опосередковано через вегетативну нервову систему (ВНС). Мета роботи – вивчення варіабельності серцевого ритму (ВСР) в дітей з аритміями залежно від наявності супутньої патології верхніх відділів ШКТ. Матеріали та методи.Обстежено 91 дитину у віці 15–17 років.До першої групи увійшли діти з аритміями на тлі хронічної патології верхніх відділів ШКТ; до другої – діти з хронічною патологією верхніх відділів ШКТ без порушень ритму серця; до третьої групі – з аритміями без патології ШКТ.Усім пацієнтам виконали ФЕГДС, холтерівське моніторування серцевого ритму. Результати. Дітям із 1 групи притаманні нижчі показники часового аналізу ВСР, що вказує на посилення симпатичної регуляції та пригнічення активності парасимпатичного відділу ВНС (SDNNi 79,08±22,4 мс проти 101,53±37,91 мс і rMSSD 56,93±20,97 мс проти 84,04±60,76 мс, р<0,05). Діти 2 групи стосовно дітей 3 групи мали вірогідно нижчі показники ВСР (SDNNi 70,54±28,21 мс проти 101,53±37,91 мс і rMSSD 50,26±32,13 мс проти 84,04±60,76 мс, р<0,05), що теж вказує на посилення симпатичної регуляції та пригнічення парасимпатичного відділу. Висновки. Дітям з аритміями доцільно рекомендувати дослідження вегетативного гомеостазу та при наявності превалювання активності симпатичної ланки ВНС на тлі зниження активності парасимпатичної здійснили обстеження верхніх відділів ШКТ для виявлення прихованої патології як однієї з причин порушень ритму серця. Одной из причин возникновения нарушений ритма сердца называют болезни верхнего отдела ЖКТ, которые ведут к функциональным нарушениям путём активации висцеро-висцеральных рефлексов, проявляющихся опосредованно через ВНС. Цель работы – изучение ВСР у детей с аритмиями в зависимости от наличия сопутствующей патологии верхних отделов ЖКТ. Материалы и методы. Обследован 91 ребенок в возрасте 15–17 лет. В первую группу вошли дети с аритмиями на фоне хронической патологии верхних отделов ЖКТ; во вторую – дети с хронической патологией верхних отделов ЖКТ без нарушений ритма сердца, в третью группу – с аритмиями без патологии ЖКТ. Пациентам проводились: ФЭГДС, холтеровское мониторирование ЭКГ. Результаты. Детям 1 группы присущи более низкие показатели временного анализа ВСР, что указывает на усиление симпатической регуляции и подавление активности парасимпатического отдела ВНС (SDNNi 79,08±22,4 мс против 1,53±37,91 мс и rMSSD 56,93±20,97 мс против 84,04±60,76 мс, р<0,05). Дети 2 группы по отношению к детям 3 группы имели достоверно более низкие показателивариабельности ритма (SDNNi 70,54±28,21 мс против 101,53±37,91 мс и rMSSD 50,26±32,13 мс против 84,04±60,76 мс, р<0,05), чтотоже указывает на усиление симпатической регуляции и угнетение парасимпатического отдела. Выводы. Детям с аритмиями целесообразно рекомендовать исследования вегетативного гомеостаза и при наличии превалированияактивности симпатического звена ВНС на фоне снижения активности парасимпатического, проводить обследование верхних отделов ЖКТ для выявления скрытой патологии как одной из причин нарушений ритма сердца. Objective. To study peculiarities of the heart rhythm variability in children with heart rhythm disorders depending on the concomitant pathology of the upper part of the gastrointestinal tract. Material and methods. 91 children from 15 to 17 years were under the supervision. The Ist group consisted of children with heart rhythm disorders on a ackground of chronic pathology of the upper gastrointestinal tract. The IInd group consisted of children with the pathology of theupper part of the gastrointestinal tract without heart rhythm disorders. The III group consisted of children with heart rhythm disorders withoutgastrointestinal pathology. The next methods were used: anamnesis analysis, physical examination, fiberoptic esophagogastroduodenoscopyand Holter monitoring of the heart functioning.Results: by comparison of the children from the I and the II groups, it was founded that children with upper gastrointestinal pathology (theII group) are prone to the predominance of the sympathetic VNS component on the background of parasympathetic activity reduction. (SDNNi79.08±22.4 ms versus 101.53±37.91 ms, and rMSSD 56.93±20.97 ms versus 84.04±60.76 ms, р<0.05). Predomination of sympathetic activityin children from the IInd group was confi rmed by low pNN50 rate (25.38±11.88 % versus 34.52±18.54 %, р<0.05). Children from the Ist grouptowards the children from the IIIrd group were characterized by lover HRV rates (SDNNi 70.54±28.21 ms versus 101.53±37.91 ms, and rMSSD50.26±32.13 ms versus 84.04±60.76 ms, р<0.05), which also denotes sympathetic regulation strengthening and inactivation of the parasympatheticVNS component in children with the heart rhythm disorders on the ground of the upper gastrointestinal pathology.
Особенности вариабельности сердечного ритма у детей и подростков с аритмиями при патологии верхних отделов желудочно-кишечного тракта
Peculiarities of heart rhythm variability in children and adolescents with arrhythmias in the presence of comorbidity of the upper gastrointestinal tract
Keywords: серцевий ритм; підлітки; діти; хвороби шлунково-кишкового тракту; сердечный ритм; дети; подростки; болезни желудочно-кишечного тракта; Heart Rate; Children; Adolescents; Gastrointestinal Diseases