Особливості процесів проліферації та апоптозу в неінвазивній аденокарциномі ендометрію та аденокарциномі з інвазією в міометрій - Туманський, Валерій Олексійович; Баударбекова, Мєруерт Монтаївна; Чепець, О. В.; Туманский, В. А.; Чепец, А. В.; Tumanskiy, V. O.; Baudarbekova, M. M.; Chepets, O. V. (Запорізький державний медичний університет, 2014)
Нині потребує розробки імуногістохімічна ідентифікація в пухлині прогностичних маркерів, що забезпечують здатність її клітин до інвазивного росту та метастазування, а отже дають змогу оцінити індивідуальний перебіг аденокарциноми матки у кожної хворої. Мета роботи полягала в імуногістохімічному вивченні проліферативної та апоптотичної активності клітин інвазивної аденокарциноми ендометрію та аденокарциноми без інвазії. В гістологічних препаратах з операційного матеріалу ендометрію 104 жінок, які хворі на аденокарциному ендометрію без інвазії та інвазивну аденокарциному, крім фарбування гематоксиліном та еозином здійснили імуногістохімічні дослідження маркерів Кі-67, р53, р21, bcl-2, caspasa-3. Аденокарциному ендометрію характеризують високий рівень експресії маркера проліферації Кі-67. Інвазивна аденокарцинома ендометрію відрізняється від аденокарциноми без інвазії в міометрій вірогідно вищим рівнем ядерної експресії Кі-67, вищим рівнем р53 і цитоплазматичної експресії каспази-3 атиповим епітелієм залоз і майже вдвічі нижчим рівнем експресії bcl-2 при однаково високому рівні експресії р21WAF1. Сегодня требует разработки иммуногистохимическая идентификация в опухоли прогностических маркеров, обеспечивающих способность ее клеток к инвазивному росту и метастазированию, а значит дают возможность оценить индивидуальное течение аденокарциномы матки у каждой больной. Цель работы – иммуногистохимическое изучение пролиферативной и апоптотической активности в клетках инвазивной аденокарциномы эндометрия и аденокарциномы без инвазии. В гистологических препаратах операционного материала 104 женщин, больных аденокарциномой эндометрия без инвазии и инвазивной аденокарциномой, кроме окраски гематоксилином и эозином использовали иммуногистохимическое исследование маркеров Кі-67, р53, р21, bcl-2, caspasa-3. Аденокарцинома эндометрия характеризуется высоким уровнем экспрессии маркера пролиферации Кі-67. Инвазивная аденокарцинома эндометрия отличается от аденокарциномы без инвазии в миометрий достоверно более высоким уровнем ядерной экспрессии Кі-67, р53 и цитоплазматической экспрессии каспазы-3 атипичным эпителием желез и болеe низким уровнем экспрессии bcl-2 при одинаково высоком уровне экспрессии р21WAF1. Aims. The purpose of the investigation was the immunohistochemical study of proliferative and apoptotic activity in the cells of non-invasive adenocarcinoma of endometrium and adenocarcinoma with invasion into myometrium. Methods and results. Immunohistochemical study of Кі-67, р53, р21, bcl-2, caspasa-3 expression was provided in histological specimens of operative material of 104 women with non-invasive adenocarcinoma of endometrium and invasive adenocarcinoma with invasion into myometrium. Conclusion. The preponderance of the Кі-67, р53 and caspasa-3 and lower level of bcl-2 expression was found in the cases of invasive adenocarcinoma. The expression of р21WAF1 was high in the adenocarcinoma of endometrium without invasion into myometrium and adenocarcinoma with invasion into myometrium.
Особенности процессов пролиферации и апоптоза в неинвазивной аденокарциноме эндометрия и аденокарциноме с инвазией в миометрий
Specifi c features of proliferation and apoptosis in non-invasive adenocarcinoma of endometrium and adenocarcinoma with invasion into myometrium
Keywords: карцинома ендометрію; інвазивність новоутворення; клітинна проліферація; апоптоз; карцинома эндометрия; инвазивность новообразования; клеточная пролиферация; сarcinoma of endometrium; neoplasm invasiveness; cell proliferation; apoptosis