Кардіометаболічний пацієнт і мікробіота - Богослав, Тетяна Вікторівна; Bogoslav, T. V. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Мета роботи – на основі узагальнення відомостей наукової літератури визначити зв’язок між мікробіотою та станом кардіометаболічного пацієнта, визначити ключові механізми впливу мікробіоти на серцево-судинну систему та метаболічний профіль. Матеріали і методи. У межах дослідження здійснили описово-порівняльний аналіз, спрямований на вивчення взаємозв’язку між станом кардіометаболічних пацієнтів і мікробіотою. Дослідження ґрунтується на детальному аналізі відомостей сучасної наукової літератури, що дав підстави визначити ключові аспекти цієї взаємодії та її вплив на метаболічні та серцево-судинні процеси. Для досягнення мети використали такі методи дослідження: пошуковий, порівняльного аналізу, узагальнення та синтезу. Результати. Наведено результати досліджень, які дають підстави зробити висновок, що порушення складу мікробіоти (дисбіоз) спричиняє розвиток різних патологій, як-от абдомінальне ожиріння, цукровий діабет, атеросклероз, артеріальна гіпертензія. Вивчення впливу пробіотиків і пребіотиків є перспективним в аспекті корекції дисбіозу та покращення функцій кишкової мікрофлори. Пробіотики, зокрема Lactobacilli та Bifidobacteria, сприяють нормалізації балансу мікробіоти, зменшуючи ризик серцево-судинних ускладнень, а також покращенню метаболізму ліпідів, посиленню бар’єрної функції кишечника. Пребіотики сприяють стимуляції росту корисних бактерій і виробленню ключових метаболітів – коротколанцюгових жирних кислот. Aim: to determine associations between the microbiota and a cardiometabolic patient’s condition and to identify key mechanisms of the microbiota influence on the cardiovascular system and metabolic profile based on summarizing the scientific literature. Material and methods. A descriptive-comparative analysis was performed to study associations between cardiometabolic patient’s condition and microbiota. The work was based on a substantive review of modern scientific literature, which allowed us to identify key aspects of this interaction and its impact on metabolic and cardiovascular processes. To achieve the goal, the following research methods were used: search method, comparative analysis, methods of generalization and synthesis. Results. The article presents the study results indicating the pathology development such as abdominal obesity, diabetes mellitus, atherosclerosis, and arterial hypertension induced by disturbances in the microbiota composition (dysbiosis). Studying the probiotic and prebiotic effects provides perspectives to correct dysbiosis and improve the intestinal microflora functions. Probiotics, such as Lactobacilli and Bifidobacteria, are capable of microbiota balance normalization, reducing the risk for cardiovascular complications, as well as improving lipid metabolism and reinforcing the intestinal barrier function. Prebiotics help stimulate the beneficial bacteria colonization and the production of key metabolites such as short-chain fatty acids.
A cardiometabolic patient and microbiota
Keywords: кишкова мікробіота; серцево-судинні захворювання; абдомінальне ожиріння; артеріальна гіпертензія; цукровий діабет; атеросклероз; коротколанцюгові жирні кислоти; дисбактеріоз кишечника; пробіотики; пребіотики; intestinal microbiota; cardiovascular diseases; abdominal obesity; hypertension; diabetes mellitus; atherosclerosis; short-chain fatty acids; intestinal dysbiosis; probiotics; prebiotics