Протизапальна та репаративна дія нової комбинованої мазі "Глітацид" на основі сухого екстракту солодки - Попов, С. Б.; Березняков, А. В.; Рубан, О. А. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
На основі вивчення репаративної активності здійснено вибір оптимальної концентрації сухого екстракту солодки для мазі «Глітацид». Найбільш активна – 1,5% концентрація мазі «Глітацид». Досліджено репаративні властивості цієї мазі відносно препаратів порівняння (гель «Пантестин»-Дарниця і мазь «Вундехіл») на моделі лінійних різаних ран шкіри у щурів і протизапальні – на моделях карагенінового набряку й термічного запалення. Виявлено, що нова комбінована мазь «Глітацид» на основі сухого екстракту солодки виявляє виражену репаративну та протизапальну активності. За репаративною дією мазь «Глітацид» перевершує препарати порівняння та виявляє протизапальну активність на рівні препаратів «Диклак-гель» і «Вундехіл». На основе изучения репаративной активности осуществлен выбор концентрации сухого экстракта солодки для мази «Глитацид». Наиболее активная – 1,5% концентрация мази «Глитацид». Исследованы репаративные свойства данной мази по отношению к препаратам сравнения (гель «Пантестин»-Дарница и мазь «Вундехил») на модели линейных резаных ран у крыс и противовоспалительные – на моделях карагенинового отека и термического воспаления. Выявлено, что новая комбинированная мазь «Глитацид» на основе сухого экстракта солодки проявляет выраженную репаративную и противовоспалительную активности. По репаративному действию мазь «Глитацид» превосходит препараты сравнения и проявляет противовоспалительную активность на уровне препаратов «Диклак-гель» и «Вундехил». The choice of licorice dry extract concentration for «Glitacid» ointment has been carried out on the basis of studying the reparative activity. The reparative properties of the given ointment in relation to reference medicines have been investigated on the linear slash wounds model, and antiinflammatory activity has been studied on models of Caragenin edema and thermal inflammation. It was revealed that new combined ointment «Glitacid» with icorice dry extract showed pronounced reparative and antiinflammatory activity. As for reparative action ointment «Glitacid» exceeds reference preparations and shows antiinflammatory activity on the level of «Diclac gel» and «Woundheal».
Keywords: сухий екстракт солодки; репаративна; антиексудативна активності; лінійні рани шкіри; сухой экстракт солодки; репаративная; антиэкссудативная активности; линейные раны кожи; licorice root extract; reparativity; antiexsudate activity; linear wounds of skin