Європейські настанови з аналізу сечі (розроблені робочою групою Європейської федерації клінічної хімії та лабораторної медицини, 2023) - Kouri, Timo; Hofmann, Walter; Falbo, Rosanna; Oyaert, Matthijs; Schubert, Sören; Gertsen, Jan Berg; Merens, Audrey; Pestel-Caron, Martine; Акімова, В. М.; Бойків, Н. Д.; В’юницька, Л. В.; Воронцова, Лоліта Леонідівна; et al. (My University, 2025)
Передумови: Робоча група EFLM з аналізу сечі оновила Європейські настанови з аналізу сечі ECLM (2000) (The EFLM European Urinalysis Guideline 2023) щодо аналізу сечі та бактеріального посіву сечі з метою підвищення точності цих досліджень в європейських клінічних лабораторіях та підтримки діагностичної галузі в розробці нових технологій. Рекомендації: Диференційовані рекомендації були розроблені за наступними напрямками: Медичні потреби та вимоги до тестів: Описано стратегії дослідження сечі для пацієнтів з ускладненою або неускладненою інфекцією сечовивідних шляхів (ІСШ), а також з високим або низьким ризиком захворювання нирок. Збір зразків: Підготовка пацієнта та збір сечі супроводжуються двома показниками якості: рівень забруднення (культури) та щільність сечі (хімічний склад, частинки). Хімічний склад: вимірювання альбуміну сечі та α1-мікроглобуліну рекомендується для чутливого виявлення захворювань нирок у пацієнтів з високим ризиком. Експлуатаційні характеристики: надано специфікації для вимірювання білка в сечі та контролю якості багатокомпонентних тест-смужок. Осад сечі: Розглянуто процедури мікроскопії для діагностики частинок сечі, в тому числі бактерій сечі. Оновлені технології автоматизованого підрахунку частинок і візуальної мікроскопії з порадами щодо верифікації нових приладів за допомогою референтної мікроскопії. Бактеріологія: Хромогенний агар рекомендується як основне середовище для посівів сечі. Переглянуто межі значущого росту, оптимізовано робочий процес для рутинних зразків з використанням лейкоцитурії для зменшення кількості менш важливих тестів на чутливість до антимікробних препаратів. Автоматизація в бактеріології заохочується для скорочення часу виконання досліджень. Матрично-активована лазерна десорбція/іонізація з часопролітною мас-спектрометрія (MALDI-tof) може бути застосована для швидкої ідентифікації уропатогенних мікроорганізмів. Aerococcus urinae, A. sanguinicola та Actinotignum schaalii включено до переліку уропатогенів. Розроблено референтну методику дослідження бактеріальних культур сечі.
Keywords: бактеріологічні методи; захворювання нирок; практична настанова; референтні методики вимірювання; аналіз сечі; інфекції сечовивідних шляхів