Ki-67 як прогностичний маркер у хворих із недрібноклітинним раком легенів І-ІІ стадії - Колеснік, Олексій Петрович; Шевченко, Анатолій Іванович; Туманський, Валерій Олексійович; Євсєєв, Антон Володимирович; Kolesnik, A. P.; Shevchenko, A. I.; Tumanskyy, V. A.; Yevsyeyev, A. V. (My University, 2013)
Рак легенів залишається основною причиною смерті від злоякісних новоутвореннь. Навіть після радикальної операції у більш ніж 60 % хворих виникає прогресування хвороби. Відокремити прогностично несприятливу групу пацієнтів допоможуть молекулярно-генетичні маркери, що дозволить індивідуалізувати лікування та покращити виживання хворих. Однією із важливих властивостей пухлинної тканини є її проліферативна активність, однак недостатня кількість інформації не дозволяє використовувати маркери проліферації в рутинній практиці. Метою нашого дослідження було проаналізувати звۥ язок між рівнем експресії Ki-67 та клініко-морфологічними характеристиками хворих з раніми стадіями недрібноклітинного раку легенів, а також вивчити прогностичну роль даного маркеру. За даними проведенного дослідження індекс проліферації значно пов’язаний зі статтю хворих (р=0,0004), гістологічною формою та диференціюванням пухлини (р<0,05), критеріями T (р=0,0001) та N (р=0,02). Відзначається значно гірше виживання у хворих з проліферативною активністю в пухлині більш ніж 25 % клітин (log-rank р=0,029). Експресія Ki-67 є незалежним прогностичним фактором (р=0,006), однак необхідне дослідження додаткових прогностичних критеріїв з метою побудови прогностичної та предиктивної моделі у хворих із недрібноклітинним раком легенів. Lung cancer is the main reason cancer death all over the word. There are 605 reccurent desease after radical operation in patients with lung cancer. Molecular-genetic markers could select patient with worth prognosis and that help condact a spetial treatment for each patient.One of the most important feature of tumor is a proliferative activity, but lack of information do not allow use this marker in routine practice. Aim of our study was analyzed relationship between KI-67 expression and clinico-morphological features of patients with early stages of NSCLC. Also we investigate prognostic role of Ki-67. Proliferation index correlated with sex, histological type, differentiation of tumor, “T” and “N” criteria. Patient with high proliferation (more than 25 % cells) have worth survival. Expression of Ki-67 there is independent prognostic factors (р=0,006). It is necessary to study additional prognostic criteria for prognostic and predictive model in patient with NSCLC.
KI-67 as prognostic marker in patients with non-small cell lung cancer stage I–II
Keywords: недрібноклітинний рак легенів; прогноз; KI-67; виживання; non-small cell lung cancer; prognosis; survival