Прогностичне значення лабораторних показників синдрому мальабсорбції вуглеводів при ротавірусній інфекції у дітей раннього віку в ранні терміни хвороби - Усачова, Олена Віталіївна; Воробйова, Наталія Володимирівна (My University, 2020)
Ротавірусна інфекція (РВІ) займає особливе місце в структурі захворюваності дітей як в Україні, так і в усьому світі, викликаючи тяжкі дегідратуючі гастроентерити переважно у дітей віком до п’яти років. Основною причиною розвитку ротавірус-індукованої діареї вважають вірус-індуковане порушення молекулярних механізмів абсорбції та секреції. На сьогоднішній день в літературних джерелах присутні дані лише про наявність мальабсорбції вуглеводів та дисахаридазну недостатність у дітей із РВІ, але відсутні уточнення щодо її тривалості, проявів в динаміці та впливу на клінічні особливості ротавірусного гастроентериту, що і стало предметом нашого дослідження.