Ультразвукова оцінка рубця на матці після кесарева розтину у пацієнток репродуктивного віку - Савченко, Д. С.; Амро, А. Т. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Широке використання кесаревого розтину (КС) за останні 20 років призвело до збільшення кількості жінок з оперованою маткою. Відомо, що ризик ускладнень у матері при абдомінальному розродженні збільшується на багато разів, особливо при екстренному оперуванні. В останні роки вітчизняні акушери все частіше вдаються до ведення консервативних пологів після КС, але, на жаль, часто виникають проблеми з серйозною проблемою маткового рубця. Основною причиною формування такого рубця служить післяпологовий ендометрит. На перебіг процесів загоєння впливають багато факторів: тривалість операцій, крововтрата, використаний шовний матеріал, перебіг післяопераційного періоду, т.д.
Keywords: тези