Людина, яка перемогла дві епідемії (до 160-річчя з дня народження епідеміолога В. А. Хавкіна) - Іванько, Олег Григорович; Иванько, О. Г.; Ivanko, О. Н. (My University, 2020)
Метою публікації є запрошення згадати і вшанувати видатного епідеміолога Володимира Ароновича Хавкіна (1860-1930), який народився і навчався в Україні, а працював у Франції, Індії та Великобританії. Згадано видатних учених, які оточували В.А. Хавкіна: Іллю Мечникова, Луї Пастера, Джозефа Лістера. Розроблені та впроваджені в медичну практику В.А. Хавкіним вакцини проти холери ти чуми, що врятували багато мільйонів людських життів, з невеликими модифікаціями використовують й понині. Названий на честь В.А. Хавкіна Науково-дослідний інститут мікробіології та епідеміології в м. Мумбаї (Індія) й зараз активно працює у галузі медицини, зокрема над проблемою подолання пандемії COVID-19. Целью публикации является приглашением вспомнить и почтить выдающегося эпидемиолога Владимира Ароновича Хавкина (1860—1930), который родился и учился в Украине, а работал во Франции, Индии и Великобритании. Упомянуты выдающиеся ученые, окружавшие В.А. Хавкина: Илья Мечников, Луи Пастер, Джозеф Листер. Разработанные и внедренные в медицинскую практику В.А. Хавкиным вакцины против холеры и чумы, спасшие многие миллионы человеческих жизней, с небольшими модификациями используют до сих пор. Названный в честь В.А. Хавкина Научно-исследовательский институт микробиологии и эпидемиологии в г. Мумбай (Индия) и сейчас активно работает в области медицины, в том числе над проблемой преодоления пандемии COVID-19. The purpose of the publication is an invitation to honor the name of the brilliant epidemiologist Volodymyr (Waldemar) Haffkine (1860-1930), who was born and studied in Ukraine and worked in France, India and Great Britain. The world known sci- entists who surrounded V. Haffkine in his practices were Ilia Mechnikov, Louis Pasteur, Joseph Lister. Vaccines against cholera and plague developed and introduced into medical practice by V. Haffkine, which saved millions and millions people, are still used today with small modifications. Nowadays, the Haffkine Institute for Training, Research and Testing in Mumbai (India) is actively working in the field of medicine, including the problems of overcoming the COVID-19 pandemic.
Человек, победивший две эпидемии (к 160-летию эпидемиолога В.А. Хавкина)
The man who overcame two epidemics (to the 160th anniversary of the birth of V.A. Haffkine)
https://orcid.org/0000-0001-7655-5529
Keywords: Хавкін; епідеміолог; вакцина проти холери; вакцина проти чуми; Хавкин; эпидемиолог; вакцина против холеры; вакцина против чумы; V. Haffkine; epidemiologist; cholera vaccine; plague vaccine