Особливості показників добового моніторування артеріального тиску у хворих на гіпертонічну хворобу ІІ стадії з асоційованими клінічними станами - Буряк, Віктор Валерійович; Візір, Вадим Анатолійович; Деміденко, Олександр Вікторович (My University, 2018)
Дослідження присвячено вивченню показників добового моніторингу артеріального тиску у хворих на гіпертонічну хворобу ІІ стадії. Виявлені особливості добового профілю артеріального тиску у хворих на гіпертонічну хворобу ІІ стадії з клінічно асоційованими станами. Встановлено, що негативна динаміка параметрів, що вивчаються асоційована з наявністю коморбідної патології. This article is devoted to study of daily arterial blood pressure monitoring parametrs in patients with second stage of essential hypertension. There are found the features of daily arterial blood pressure profile in hypertensive patients with clinically associated pathologies. It’s set that negative dynamics of the studied parameters is associated with concomitant pathology.
Keywords: гіпертонічна хвороба; артеріальна гіпертензія; ішемічна хвороба серця; функціональний стан; добове моніторування артеріального тиску; essential hypertension; arterial hypertension; coronary artery disease; functional status; daily arterial blood pressure monitoring