Морфогенетичні основи фетоплацентарної недостатності при помірній анемії вагітних за даними морфометричного дослідження зрілої плаценти людини - Лагода, Н. М. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
На основі комплексного морфологічного дослідження зрілої плаценти людини встановлено динаміку структурно-функціональних змін плацентарного бар’єра та проаналізовано перебіг пологів і стан новонародженого при помірній анемії вагітних залежно від тривалості її перебігу. Визначено, що при рівні гемоглобіну 110–95 г/л і тривалості перебігу анемії до 6–7 тижнів розвиваються компенсаторно-пристосувальні реакції, при тривалішому її перебігу – вогнищеві дистрофічно-некротичні зміни в синцитіотрофобласті, стромі, стінках кровоносних судин ворсинок хоріона та зменшення обмінної площі плацентарного бар’єра, що супроводжувалось гіпоксією і гіпотрофією плода. При зниженні рівня гемоглобіну до 90–80 г/л розповсюджені дистрофічно-некротичні зміни та компенсаторно-пристосувальні реакції супроводжувались виразнішими гемодинамічними розладами, ускладненим перебігом пологів і погіршенням стану плода. На основании комплексного морфологического исследования зрелой плаценты человека определена динамика структурно-функциональных изменений плацентарного барьера и проанализировано течение родов и состояние новорожденного при умеренно выраженной анемии беременных в зависимости от степени тяжести и длительности ее течения. Установлено, что при уровне гемоглобина 110–95 г/л и длительности течения анемии до 6–7 недель развиваются компенсаторно-приспособительные реакции, при более длительном ее течении – очаговые дистрофически-некротические изменения в синцитиотрофобласте, строме, стенках кровеносных сосудов ворсинок хориона и уменьшение обменной площади плацентарного баръера, что сопровождалось гипоксией и гипотрофией плода. При снижении уровня гемоглобина до 90–80 г/л распространенные дистрофически-некротические изменения и компенсаторно-приспособительные реакции сочетались с более выраженными гемодинамическими растройствами, осложненным течением родов и ухудшением состояния плода. On the basis of a complex morphological study of the mature human placenta the evolution of structural and functional changes in placental barrier was determined and the childbirth course and the newborn state in moderate anemia of pregnant women were analyzed, depending on the severity and duration of its course. It is found that at the level of Hb 110–95 g/l and duration of anemia up to 6–7 weeks compensatory-adaptive reactions developed, with more prolonged course of it focal dystrophic-necrotic changes in syncytiotrophoblast, stroma, blood vessel walls of chorionic villi and decrease of exchange area of the placental barrier accompanied by fetal hypoxia and hypotrothy took place. By reducing of Hb level to 90–80 g/l common dystrophic-necrotic changes and compensatory-adaptive reactions combined with more severe hemodynamic disorders, complicated course of delivery and the deterioration of the fetus state.
Keywords: плацента людини; фетоплацентарна недостатність; анемія вагітних; морфометричне дослідження; плацента человека; фетоплацентарная недостаточность; анемия беременных; морфометрическое исследование; human placenta; placental insufﬁciency; anemia of the pregnant women; morphometric study