Легені та системний червоний вовчак: клінічний випадок ефективного застосування нінтеданібу в лікуванні звичайної інтерстиціальної люпус-пневмонії - Рекалов, Д. Г.; Данюк, Інна Олександрівна; Rekalov, D. G.; Danyuk, I. O. (My University, 2024)
У статті представлено клінічний випадок успішного лікування звичайної інтерстиціальної люпус-пневмонії із застосуванням антифібротичного препарату нінтеданіб. Хвора віком 35 років із діагнозом «системний червоний вовчак» (СЧВ) та скаргами на сухий кашель і біль в грудній клітці протягом 3 міс. Проведення комп’ютерної томографії (КТ) в динаміці виявило ознаки звичайної інтерстиціальної пневмонії, яка не реагувала на лікування глюкокортикоїдами в середніх дозах. На підставі тривалості скарг (хронічний сухий кашель, біль в грудній клітці), анамнезу (СЧВ з 2021 р.), даних КТ в динаміці (стабільні ознаки інтерстиціальної пневмонії протягом 2-місячного спостереження) у хворої було діагностовано інтерстиціальну хворобу легень (ІХЛ). До лікування було додано нінтеданіб в дозі 200 мг/добу перорально. Через 4 міс рентгенологічне дослідження не виявило вогнищевих чи інфільтративних змін, що свідчить про високу ефективність цього препарату в лікуванні звичайної інтерстиціальної пневмонії і підтверджує те, що в основі цього варіанту ІХЛ лежить активація фіброзоутворення. The article presents a clinical case of successful treatment of usual interstitial lupus-pneumonia with antifibrotic drug nintedanib. A 35-old female with a history of SLE and complains of dry cough and thorax pain during 3-months period. Computed tomography (CT) in the dynamics revealed the signs of usual interstitial pneumonia, which did not respond to treatment with glucocorticoids in medium doses. Based on complaints (chronic dry cough, chest pain), medical history (SLE since 2021), data of CT-scanning (stable signs of interstitial pneumonia during the 2-month of follow-up) interstitial lung disease (ILD) was suspected. Nintedanib at a dose of 200 mg/day orally was added to the patient’s treatment. After 4 months of treatment, repeated X-ray did not reveal focal or infiltrative changes, which indicates the high efficiency of this drug in the treatment of usual interstitial pneumonia and confirms that activation of fibrosis is the main link of pathogenesis of this type of ILD.
Lungs and systemic lupus erythemato: a clinical case of the effective use of nintedanib in the treatment of common interstitial lupus pneumonia
Keywords: системний червоний вовчак; інтерстиціальна хвороба легень; нінтеданіб; systemic lupus erythematosus; interstitial lung disease; nintedanib