Міждисциплінарні звʼязки у системі медичної освіти як база для формування професійних компетенцій майбутнього лікаря - Григор'єва, Олена Анатоліївна; Щербаков, Максим Степанович; Апт, Ольга Анатоліївна; Світлицький, Андрій Олександрович; Абросімов, Юрій Юрійович; Артюх, Олена Вікторівна; Чернявський, Артур Валерійович; Вовченко, Михайло Борисович; Hryhorieva, O. A.; Shcherbakov, M. S.; Apt, O. A.; Svitlytskyi, A. O.; et al. (My University, 2022)
Прискорення соціально-економічного розвитку людства диктує необхідність змін у підготовці фахівців будь-якої сфери. Не є винятком і медична галузь, яка повинна забезпечити високу якість освіти випускникам вищої школи, що є можливим тільки на базі нової концептуальної основи з використанням компетентнісного підходу. Компетентність, як володіння компетенцією, виявляється в ефективній діяльності і включає особисте ставлення до предмета і продукту діяльності; компетентність – це інтегративне утворення особистості, що інтегрує в собі знання, уміння, навички, досвід. Формування компетенцій майбутнього лікаря є головною умовою при складанні освітніх та робочих програм за дисциплінами, які повинні стати базою професійного світогляду працівника медичних закладів. Особливо це стосується фундаментальних дисциплін, на основі яких формується лікарське мислення і розуміння змісту клінічних дисциплін. Здатність майбутніх лікарів до аналізу та синтезу починається з вивчення базових медико-біологічних дисциплін, які нерозривно повʼязані між собою: нормальна та патологічна анатомія, гістологія, нормальна та патологічна фізіологія. Але вивчення цих предметів неможливе, у свою чергу, без базових наукових знань з математики, фізики, геометрії та, навіть, філософії. The acceleration of the socio-economic development of mankind dictates the need for changes in the training of specialists in any field. The medical branch is no exception, which must provide high quality education to graduates of higher education, which is possible only on the basis of a new conceptual framework using a competencybased approach. Competence as possession of competency is manifested in effective activity and includes a personal attitude to the subject and product of activity; Competence is an integrative formation of a person, integrating knowledge, skills, abilities, experience. The formation of the competencies of the future doctor is the main condition for the preparation of educational and work programs for disciplines that should become the basis of the professional worldview of health care worker. This is especially true for fundamental disciplines, based on which medical thinking and understanding of the content of clinical disciplines are formed. The ability of future doctors to analyze and synthesize begins with the study of basic inextricably linked biomedical disciplines: normal and pathological anatomy, histology, normal and pathological physiology. But the study of these subjects is impossible, in turn, without basic scientific knowledge in mathematics, physics, geometry and even philosophy.
Interdisciplinary relations in the system of medical education as a basis for the formation of professional competences of the future doctor
Keywords: медична освіта; компетентність; міждисциплінарні звʼязки; medical education; competence; interdisciplinary connections